Званичници честитали Видовдан: ВРС одбранила Српску и народ

Срна
Званичници честитали Видовдан: ВРС одбранила Српску и народ

БАЊАЛУКА - Команда Трећег пјешадијског (Република Српска) пука традиционално организује прославу Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и овог пука.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Видовдан – крсну славу Војске Републике Српске (ВРС) команданту Трећег пјешадијског (Република Српска) пука бригадиру Сретену Милошевићу, поручивши да је морална обавеза и дужност свих садашњих, али и будућих генерација да са огромним поштовањем и вјечном захвалношћу чувају успомену на херојство, храброст и част припадника ВРС.

-Кроз нашу историју, Видовдан је увијек био датум када се присјећамо великих страдања српских јунака у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, који су дали своје животе за темеље наше Републике Српске и слободе коју данас уживамо - навео је Додик у честитики.

Према његовим ријечима, вођена часним и слободарским начелима, Војска Републике Српске је поносно и храбро одбранила нашу територију и сачувала српски народ, те без њеног постојања, херојске борбе и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске.

Додик је свим припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука пожелио да увијек славе свечано, поносно и достојанствено, како то и приличи српском народу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Војска Републике Српске, утемељена у једном од најтежих тренутака по Србе у новијој историји, одбранила српски народ у БиХ и изборила се за Републику Српску у изузетно тешким околностима.

Вишковић је учесницима Одбрамбено-отаџбинског рата и припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ честитао крсну славу Војске Републике Српске – Видовдан, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

-На овај велики дан наше славне историје упућујем вам најискреније честитке поводом крсне славе Војске Републике Српске - навео је Вишковић у честитки.

Он је додао да се са поносом и дубоким поштовањем према жртви која је дата у борби за слободу данас достојанствено обиљежава крсна слава Војске Републике Српске.

 

-Она живи и заувијек ће живјети у нашим срцима, баш као и сви наши другови који су положили своје животе у одбрани српског народа - навео је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је челним људима и припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) крсну славу Војске Републике Српске, наводећи да је она најзаслужнија за одбрану слободе и права на живот српског народа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, као и за постављање темеља очување Српске.

-У име Народне скупштине и у своје име, вама, свим припадницима Трећег пјешадијског пука, официрима и војницима, упућујем искрену и срдачну честитку поводом прославе Видовдана јер чувате традицију херојске и славне ВРС -навео је Стевандић у честитки.

Из Народне скупштине је саопштено да је Стевандић истакао да је Видовдан као велики српски празник прилика када се треба сјетити херојског пута ВРС.

-Прилика је ово да се сјетимо огромне жртве, несебичности и храбрости свих наших погинулих бораца, јунака који су дали животе за слободу и постојање Српске, те да одамо и признање свим рањеним борцима и онима који су у тој борби дали дијелове свог тијела. Хвала им за одбрану слободе у којој данас живимо - навео је Стевандић.

Он је поручио да је обавеза свих да наставе да баштине традицију поносне и храбре ВРС.

-Желим вам да сваки наредни Видовдан прослављамо у још бољој, јачој и просперитетнијој Републици Српској. Срећна Вам крсна слава! - истакао је Стевандић.

Српски члан Предсједништва Бих Жељка Цвијановић честитала је крсну славу Војске Републике Српске, истичући да је Видовдан национални празник у којем се преплићу српска историја, вјера и обичаји.

-На један од најважнијих датума, који је дубоко усађен у свијест српског народа, Република Српска одаје дужну почаст војсци која је у Одбрамбено-отаџбинском рату одбранила њене границе и свој народ од потпуног страдања и прогона - нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су у борби за слободу и опстанак најбољи и најхрабрији синови српског народа дали животе и дијелове тијела и да су њихова несебична жртва и сјећање на њих трајна обавеза и завјет будућим генерацијама да чувају и јачају Републику Српску.

-У увјерењу да ћете са поносом наставити да баштините традицију славне и херојске Војске Републике Српске, још једном вам честитам крсну славу и желим професионалне и личне успјехе - навела је Цвијановићева у честитки

.Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана