Званичници честитали Васкрс: Празник да подсјети на дух заједништва и благодет праштања

Срна, ГС
Званичници честитали Васкрс: Празник да подсјети на дух заједништва и благодет праштања

БАЊАЛУКА – Српска православна црква прославиће у недјељу, 16. априла, највећи хришћански празник - Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере, а тим су поводом званичници Српске упутили честитке СПЦ и вјерницима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик пожелио је православним вјерницима да „дане највећег хришћанског празника Васкрса проведу окупљени око својих породичних заједница и трпеза, уз молитву и здравицу, и за нашу Републику Српску, која је главни и једини гарант опстанка српског народа“.

Додик је у васкршњој честитки коју је упутио Његовој светости патријарху српском Порфирију, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима, пожелио да празнично вријеме дочекају и проведу у духу вјековне традиције нашег народа.

-Христово васкрсење промијенило је историју људског рода. Човјек је кроз Васкрслог Христа задобио наду и постао саучесник у побједи добра над злом. Посебно то разумијемо ми на овом страдалном простору, у Републици Српској, Србији и гдје год да наш поносни народ живи - нагласио је Додик.

Он је навео да васкрсење подсјећа на темељне вриједности и истине српског народа - да су градитељи увијек јачи од рушитеља, да су ствараоци јачи од уништитеља, утврђује народ у вјери и љубави, у правди и истини, у породичним вриједностима, у сваком добром и честитом дјелу.

-Окупљен око Цркве и наше Републике Српске, створене на страдању у Доњој Градини, Јасеновцу, Пребиловцима, Ржаном Долу, Старом Броду, Казанима, Подрињу, Петровачкој цести и другим голготским мјестима, српски народ је увијек имао снаге да свакодневно улаже напоре за општи напредак и опстанак на овим просторима - истакао је Додик, уз сверадосни поздрав: "Христос воскресе - ваистину воскресе".

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је у васкршњој честитки православним вјерницима да празник васкрсења Христовог буде извор надахнућа за вјечну истину о побједи добра, те подсјети на дух заједништва и благодет праштања и међусобног разумијевања.

Цвијановићева је у честитки Његовој светости патријарху српском Порфирију, свим архијерејима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима поводом највећег хришћанског празника – Васкрса пожелила да предстојеће празничне дане проведу радосно, у љубави и слози.

-Уз најбоље жеље за добро здравље, духовни мир и благостање, упућујем вам најрадоснији поздрав „Христос васкрсе!" - наводи се у честитки српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је предстојећи највећи хришћански празник Васкрсење Христово које, како је рекао, даје снагу за побједе над искушењима.

-Васкрс је празник обновљене наде, побједе живота над смрћу, побједе добра над злом. Васкрсење Христово даје снагу свима нама за свакодневне борбе и побједе над искушењима - навео је Вишковић.

Поводом празника над празницима, Васкрсења Господњег, Вишковић је у своје и у име Владе срдачне честитке упутио Његовој светости патријарху српском Порфирију, епископима, свештенству, монаштву и свим православним вјерницима.

Вишковић је истакао да у васкршњој радости посебно мјесто имају и породична окупљања, која оснажују заједништво и учвршћују домове као стубове друштва.

-Желећи да у миру, здрављу, радости и благостању дочекате и прославите Христово Васкрсење, задобијајући снагу за напредак наше Цркве и укупног друштва, поздрављам Вас сверадосним поздравом: Христос васкрсе - Ваистину васкрсе! - навео је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Васкрс Његовој светости патријарху српском Порфирију, као и свим православним вјерницима у Српској, са жељом да празник над празницима прославе окупљени око стубова Цркве и породичних вриједности.

Стевандић је Васкрсење Господа Исуса Христа честитао и свим архијерејима Српске православне цркве, свештенству, монаштву и цјелокупном православном народу српском.

-У име Народне скупштине Републике Српске и у лично име, честитам вам празник над празницима. Желим да празник свијетлог Васкрсења Христовог прославите у здрављу, миру и радости, окупљени око стубова Цркве и породичних вриједности, поздрављам вас све сверадосним поздравом: "Христос васкрсе - Ваистину васкрсе - навео је Стевандић у честитки.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић упутио је најискреније честитке поводом Васкрса, највећег хришћанског празника Његовој светости патријарху српском Порфирију, митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и цјелокупном православном народу уз жељу да Васкрс дочекају у миру, добром здрављу, духовној и породичној срећи у својим домовима.

-У хришћанској православној традицији Васкрс је симбол побједе живота над смрћу, добра над злом, спасења над пропашћу, и зато нека нам мисија Христовог васкрсења отвори нове видике, улије нову наду и помогне да успоставимо дубље повјерење и разумијевање на овим просторима, али и међу људима у цијелом свијету. У тој нади поздрављам Вас традиционалним поздравом - Христос васкрсе! - навео је Радмановић у честитки.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић честитао је Васкрс запосленим радницима тог министарства, полицијских агенција у БиХ и свим грађанима православне вјероисповијести, са жељом да га проведу у слози и љубави.

-Свим православним вјерницима нека је на здравље и на радост дан кад је Христос васкрсењем побиједио смрт и показао нам пут спасења. Желим вам да овај дан прославите у слози и љубави са вашим породицама, комшијама и пријатељима и да свакога дана будемо добри једни према другима као на овај празник - наведено је у Нешићевој честитки.

Вучић и Брнабић

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку патријарху српском Порфирију, свештенству и монаштву, као и свим православним верницима, који Васкрс славе по Јулијанском календару.

Он је притом, како је пренијела предсједникова прес служба, изразио увјерење да ће празничне молитве и литургије допринијети нашем јединственом одговору свима који желе понижење и нестанак Србије, и истакао да, у времену изазова, очување мира и стабилности представља непоколебљиво свједочанство Истине и Љубави Божије.

У честитки се каже: “Ваша светости, Срдачно Вам честитам највећи хришћански празник, Васкрс Господа Исуса Христа. Нека Празник над празницима у коме славимо радост вечног живота буде непресушни извор снаге и оптимизма. Чувајући своју веру и традицију и снажећи врлине мира љубави и толеранције – заједничким трудом, стрпљењем и мудрошћу бранимо наше државне интересе и доприносимо развоју Србије. Српски народ налази се у сталној ситуацији борбе за сопствени опстанак, очување духа и снаге нације и зато, Ваша светости, верујем да ће празничне молитве и литургије допринети нашем јединственом одговору свима који желе понижење и нестанак Србије. У времену изазова који се, као и пред целом светском заједницом, постављају и пред нашом земљом, очување мира и стабилности представља непоколебљиво сведочанство Истине и Љубави Божије. Честитајући Вам Васкршње празнике, желим да их проведете у миру, љубави и радости. Христос васкрсе!”

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић честитала је Васкрс његовој светости патријарху српском Порфирију, свештенству и верницима који овај празник славе по јулијанском календару.

- Васкрс је празник вере, оптимизма, љубави и праштања, и у том духу грађанима који славе овај највећи хришћански празник желим да сачувају унутрашњи мир и негују толеранцију у нашем друштву богатом различитостима - навела је премијерка.

 У њеној честитки пише да “разумевање, солидарност и уважавање треба да остану основ и темељ нашег друштва и државе, која ће само заједничким напорима бити подједнако добро место за живот свих грађана Србије”.

-У име Владе и у своје име, грађанима Србије честитам Васкрс са жељом да празник проведу у кругу најмилијих, породице и пријатеља. Христор васкресе - наводи се у честитки премијерке Брнабић.

Честитке из ФБиХ

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је честитку поводом Васкрса Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, свештенству, монаштву и свим вјерницима Српске православне цркве у БиХ и пожељела да васкрсли Христос свима буде нада, утјеха и снага како истрајати у живљењу његових дјела и чињењу добра.

-Нека васкршња радост подстакне да у љубави, узајамном поштовању, толеранцији и заједништву наставимо изградњу праведнијег и бољег свијета. Срећан и благословљен Васкрс - поручила је Кришто у честитки.

Она је пожељела да предстојећи празнични дани буду прослављени у миру и радости у кругу породице.

 

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић истакао је да вјера у васкрслог Христа у тешким временима у којима се свијет налази представља пријеко потребан путоказ за живот, љубав и спасење.

 

Човић је у честитки, коју је поводом Васкрса упутио Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, епископима, свештенству, монаштву и свим вјерницима Српске православне цркве, навео да предстојећи празник свима треба да улије наду, ојача вјеру и подари снагу, милост и љубав.

 

-Овај празник свјетла, наде, помирења и побједе живота над смрћу нека буде слављен и дочекиван у атмосфери мира, радости, заједништва и свих хришћанских вриједности док изнова разматрамо несебичну жртву коју је Исус Христос поднио за нас људе - навео је Човић.

 

Честитку поводом Васкрса митрополиту дабробосанском Хризостому упутио је и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић са жељама да припадници православне вјероисповијести предстојеће дане проведу са својим најближима у здрављу, срећи и благостању.

 

Премијер ФБиХ Фадил Новалић пожелио је свим православцима да празник проведу у добром здрављу и радости, заједно са породицом, пријатељима и комшијама.

 

-У духу наше традиције и ове празничне дане посветимо јачању породичних и пријатељских веза, преносећи важност поштовања на млађе генерације - навео је Новалић у честитки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана