Зуроф: Ко Сребреницу назове геноцидом скупља политичке поене

Срна
Зуроф: Ко Сребреницу назове геноцидом скупља политичке поене

БЕОГРАД - Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао је да се свако ко геноцидом назове злочин у Сребреници из јула 1995. године игра са политиком, и користи политику покушавајући да скупи политичке поене, те поновио да то није био геноцид.

Коментаришући сутрашње обиљежавање 29 година од злочина у Сребреници, прво након усвајања резолуције у Генералној скупштини УН, Зуроф каже да резолуција о Сребреници није промијенила апсолутно ништа, осим што је показала политичку позадину одлука УН, оцјењујући да су УН апсолутно поткупљива и бескорисна организација.

"Направили су још једну глупост дозволивши да иницијатива резолуције прође и да произведе нове лажи. Људи који су гласали у Генералној скупштини УН нису историчари, они не знају историју. Све је то заправо политика", рекао је Зуроф за "Косово онлајн".

На питање да ли се прибојава да би и сам могао да буде кажњен због негирања термина "геноцид" за догађаје у Сребреници, Зуроф је рекао да то није био геноцид.

"Да се плашим? Кога? Слушајте, ако је било 33.000 људи из Сребренице а 8.000 убијено. Свима је дозвољено да оду неповријеђени - млади дечаци, дјеца, жене и старци. То није геноцид. И свако ко то назове геноцидом игра са политиком. Користи политику да покуша да направи политичке поене. То је безвриједно", истакао је Зуроф.

Што се тиче иницијативе Приштине да се од куће нацистичког сарадника Џафера Деве направи "Нови регионални културни центар", Зуроф оцјењује да власти у Приштини показују да за њих фашисти могу бити национални јунаци.

"Дева им је херој. И то вам указује о каквим тачно људима је ријеч, а који су у влади у Приштини. То су људи који мисле да фашисти могу да буду национални хероји", додао је Зуроф.

Он је нагласио да је таква иницијатива неприхватљива.

"Не мислим да би кућа Деве требала да буде реновирана и претворена у културни центар осим у случају да људи на Косово мисле да је фашизам - култура", каже Зуроф.

Он истиче да постоје јасни докази да је Дева био нацистички колаборант и један од оснивача "СС" Скендер албанске дивизије, која се борила за нацисте, као и да је 4. фебруара 1944. године 68 људи убијено зато што се сумњало да су били антифашисти.

"Ови подаци нису тајна, нити то да је био агент ЦИА. Регрутовала га је ЦИА. Америку ништа није спречавало да користи такве људе", додао је Зуроф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана