Зуроф и Бауер: У Сребреници није било геноцида

Срна
Зуроф и Бауер: У Сребреници није било геноцида

БАЊАЛУКА - Директор израелског Центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф и професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Јехуда Бауер јасно су рекли да у Сребреници јула 1995. године није било геноцида.

Зуроф је рекао да би то био геноцид уколико би план рјешавања проблема предвиђао уништење друге групе.

-Дакле, у Босни план није био да се убију сви Бошњаци, ни у ком случају. То је незамисливо. То и јесте поента. Зато то није геноцид - рекао је Зуроф у разговору са Бауером који се у стручним круговима сматра за највећи ауторитет за питање Холокауста и геноцида.

Ови свјетски ауторитети су своја мишљења изнијели у екслузивном интервјуу рађеном за потребе документарног филма “Анатомија обмане: Сребреница” у продукцији Центра за друштвену стабилност.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.
Генерална скупштина УН данас би требало да разматра нацрт резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, чији су предлагачи Њемачка и Руанда.

Резолуцију у којој се дешавања из јула 1995. године у Сребреници квалификују као “геноцид” представиће стални представник Њемачке у УН Антје

Лендерце, а сједници ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић.

Прије девет година Русија је уложила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана