Жупљанин: За Србе у Сарајеву нема слободе кретања

Срна
Жупљанин: За Србе у Сарајеву нема слободе кретања

БАНЈАЛУКА - Изјашњење тужиоца Тужилаштва Кантона Сарајево да пресретање возила у којем је био министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић није кривично дјело доказује да у Сарајеву нема слободе кретања за српске представнике и да се на сваки начин покушава учинити неподношљивим њихов боравак у овом граду, рекао је декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.

Жупљанин је нагласио да је сасвим сигурно ријеч о посебном поступању када се ради о српским кадровима који живе и раде у Сарајеву.

Он сматра да није логично да било ко пресреће возило министра безбједности у Савјету министара, а да се тужилац изјасни да ту нема повреде прописа.

“Очигледно да је тај возач знао чије возило пресреће и да је намјера да се пошаље порука да нема слободе кретања за српске представнике и да се на сваки начин покушава учинити неподношљивим њихов боравак у Сарајеву”, навео је Жупљанин.

Према његовим ријечима, ово није ни први, а вјероватно ни посљедњи пут да се српски представници у институцијама БиХ узнемиравају на различите начине, да им се пријети, те праве разне сплетке и зачкољице.

Он сматра да би Министарство безбједности требало да предузме мјере, упркос томе што тужилац тврди да нема елемената кривичног ђела, јер постоји и други начин да дође до процесуирања одговорног лица с циљем да се не прави разлика међу грађанима БиХ који живе и раде у Сарајеву.

“За њих су Срби и даље грађани другог реда и на сваки начин их покушавају дезавуисати и ометати, то су поруке да они нису добродошли у Сарајево. То су поруке које нису у складу са оним што би требало да буде БиХ, да у миру живе сви народи, посебно три конститутивна народа”, рекао је Жупљанин.

Он је упитао шта могу да очекују грађани ако се тако понашају према министру на нивоу БиХ, ма ко био и шта радио.

“Министар безбједности мора да анализира случај и да утврди које мјере треба предузети да се овакве ствари не би дешавале, не само српским носиоцима власти, већ и другим Србима који живе и раде у федералном дијелу БиХ”, закључио је Жупљанин.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је раније данас Срни да се кретао у службеном возилу из правца Источног Сарајева према Сарајеву, односно у правцу кабинета Министарства безбједности, близу Врбања моста, када их је пресрео црвени џип који је у више наврата покушао да их заустави, те је реаговало обезбјеђење и МУП Кантона Сарајево.

“Црвено возило, видио сам да се ради о џипу, покушало је у више наврата и у једном тренутку успјело да раздвоји возило у којем сам се ја налазио и заштитно возило. Након више упозорења од људи из обезбеђења, нису могли да га удаље, исто возило је покушало у неколико наврата да удари или возило министра или возило обезбјеђења”, појаснио је Нешић.

Тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево изјаснио се да возач “ренџ ровера” чији су иницијали К.Х /48/ из Сарајева није починио кривично ђело када је данас на Врбања мосту пресретао возило у којем је био министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић и возила пратње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана