Жупљанин: Војска сачувала српски народ од нестанка

Срна
Жупљанин: Војска сачувала српски народ од нестанка

БАЊАЛУКА- Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ Слободан Жупљанин честитао је свим припадницима ВРС крсну славу Видовдан, истичући да је Војска сачувала српски народ од пријетећег нестанка, иако је у неравноправној борби имала надмоћнијег непријатеља, укључујући и снаге НАТО-а.

“ВРС и српски народ створили су Републику Српску, донијели слободу српском народу и данас ту Републику и ту слободу морамо чувати и бранити свим расположивим демократским средствима, у складу са кључним принципима Повеље УН, Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ и Републике Српске”, истакао је Жупљанин у честитки.

Он је навео да Република Српска и српски народ могу бити поносни што су створили једну, прије свега, херојску војску и што трајно чувају успомену на своје хероје који су патриотски одлучно бранили народ и отаџбину.

Жупљанин је указао да су животи сабораца уграђени у темеље Републике Српске, закључујући да зато нико нема право да се са било ким погађа о Републици Српској и слободи српског народа, без које за српски народ на овим просторима нема живота.

Он је честитку упутио члановима Организације старјешина и свим припадницима ВРС, у име Организације старјешина Војске Републике Српске и своје лично име, саопштено је из ове организације. Крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука - Видовдан биће обиљежена данас у порти Цркве Светог великомученика кнеза Лазара у општини Језеро, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и других званичника.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана