Жупљанин о операцији "Коридор 92": Пут до Србије је пут живота за Српску

Срна
Жупљанин о операцији "Коридор 92": Пут до Србије је пут живота за Српску

БАЊАЛУКА - Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да је операција "Коридор 92" била пут живота, а данас је то трасирано Свесрпским сабором на којем су руководства Српске и Србије и српски народ одлучно рекли да се овакве ствари никада више неће догодити Србима.

"`Коридор 92` је једна од најзначајнијих операција Војске Републике Српске и то је била операција живота или смрти, када је гнусни непријатељ и злочиначки НАТО спречавао да се довози кисеоник из Србије за Републику Српску и Бањалуку", рекао је Жупљанин.

Он је додао да ће Срби до краја живота памтити несрећу када је преминуло 12 беба у Бањалуци због недостатка кисеоника, што је узроковано искључиво људском злобом и геноцидним намјерама.

"То је у ствари био геноцид према српском народу, јер уништити животе у зачетку и након рођења било је нешто најсрамније што ће остати вјечна мрља на цивилизацији која је то учинила. Питање је да ли се то уопште може назвати цивилизацијом", рекао је Жупљанин.

Међутим, истакао је, одлучност српске војске, српског руководства и команданата била је таква да се супроставила таквој сили.

"Акција је била добро испланирана, брилијантно изведена и обезбиједила је спајање Републике Српске са Србијом, што је значило животе за нерођену и тек рођену дјецу у Српској", напоменуо је Жупљанин.

Жупљанин сматра да је то операција коју Срби морају обиљежавати и сјећати се на оне који су имали патриотски осјећај, храброст и одлучност да крену у спасавање српског народа од геноцидних намјера оних који су спречавали допремање кисеоника.

"Да су могли, онемогућили би Србима да користе и ваздух", истакао је Жупљанин.

Он је истакао да све злокобне намјере нису биле јаче од воље од Војске Републике Српске да пробију коридор и да испуне оно што је генерал Момир Талић тражио - "коридор до Видовдана, па макар био и козија стаза".

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинуло је 855 борца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске, те 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана