Жунић: Стара црква - мјесто сабирања и свједок српског постојања

Срна
Foto: Агенције

ДЕРВЕНТА- Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изразио је задовољство што је данас освештан комплекс Старе цркве у Дервенти која је свједок српског постојања јер је током 173 године дијелила судбину Срба на овим просторима.

Жунић је истакао да су они који су стару дервентску цркву видјели прије 173 године рекли да је то "Храм Богу коме у Босни равна нема".

"Данас је, послије рушења и паљења у последњем рату, освешташе неке нове генерације. Да се у њој окупљају вјерници и да јој се диве и поштују и они који нису православни. Мјесто је сабрања и нашег постојања", написао је на "Фејсбуку" Жунић.

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије и преосвећени епископ горњокарловачки Герасим освештали су данас комплекс Старе цркве у Дервенти у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Митрополит Фотије уручио је данас архирејску похвалницу Жунић поводом освештања комплекса Старе цркве.

Стара црква сагађена је у периоду од 1851. до 1855. године. Храм је до темеља срушен на Спасовдан 1992. године, када су га минирали припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Децембра 2017. године почела је израда идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве и изградњу Светосавског дома. Храм је освештан 2020. године.

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана