Нешић: Оптужница против свих нас који волимо и бранимо Српску

Г.С.
Нешић: Оптужница против свих нас који волимо и бранимо Српску

БАЊАЛУКА - Ненад Нешић, предсједник ДНС рекао је да је оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића оптужница против свих нас који волимо и бранимо Републику Српску.

Каже да је ово прилика да правосуђе БиХ покаже да је ово потпуно политички монтиран процес.

- Кристијан Шмит нема легалитет и легитимитет. Оптужница против Додика и Лукића није оптужница само против њих двојице, него против свих нас који волимо и бранимо Републику Српску, нас који поштујемо Устав БиХ - каже Нешић.

Тужилаштво БиХ подигло је јутрос и послало Суду БиХ на потврђивање оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

Из Тужилаштва БиХ су навели да Додика и Лућића терете за кривично дјело из члана 203а став 1 Кривичног закона БиХ.

Лукић је прошлог мјесеца потписао одлуке о објављивању Указа предсједника Републике Српске Милорада Додика о проглашењу закона да се одлуке Високог представника не објављују у Службеном гласнику и да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Српске.

Након што је Лукић објавио указе предсједника Републике Српске Милорада Додика инспектори Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су у просторијама Службеног гласника Републике Српске у Бањалуци прикупљали одређене информације.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. јуна Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Кристијан Шмит је рекао 1. јула да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Српске".

Тужилаштво БиХ је потом формирало предмет у вези са усвајањем закона, а којим је обухваћено и потписивање одлуке и објављивање у Службеном гласнику Републике Српске указа предсједника Српске.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана