Жунић: Непрофитне организације да не утичу на политичке токове

Срна
Жунић: Непрофитне организације да не утичу на политичке токове

БАЊАЛУКА - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да изузетно поштује цивилни и невладин сектор у смислу корективног фактора власти и других друштвених добробити, али не да се преко таквих организација финансијски и свакако утиче и на политичке токове, дјелује на изборима и слично.

-То је неприхватљиво и то је политичко дјеловање. Дакле, спорно је када у Српској немамо евиденцију токова новца који из иностранства долази преко одређених невладиних организација, а бива усмјераван за политичко дјеловање непрофитних организација у изборним и другим кампањама - рекао је Жунић током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

Он је истакао да је овај акт евидентно изазвао буру у јавности, али највише код представника цивилног сектора који највише новца добијају из иностранства.

-Овдје није потреба да се било ко ућутка и да се заустави цивилни сектор, већ је битна транспарентност у друштвеном дјеловању -рекао је Жунић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак рекао је да власти усвајањем овог, нелогичног закона показују наклоност ауторитарним режимима, а не демократској врсти уређења државе.

Он је рекао да би у Српској сви грађани, укључујући оне из цивилног сектора, требали да могу да о било каквој теми, демократски и слободно, искажу мишљење, чиме се афирмишу и основна људска права.

Црнадак је рекао да би у интересу грађана требало одустати од овог, како је рекао, штетног и лошег акта.

Посланик Листе за правду и ред Загорка Граховац сматра да ће се усвајањем овог акта, нажалост, смањити демократска права и слободе грађана и да ће све то негативно утицати и на слободу удруживања грађана.

Она је нагласила да су невладине организације потребне као корективни фактор сваком друштву. /наставиће се/бој/ша/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана