Жунић: И дио опозиције да подржи вето Цвијановићеве

Срна
Жунић: И дио опозиције да подржи вето Цвијановићеве

БАЊАЛУКА - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да очекује да ће и дио опозиције, ради заштите интереса и дејтонске позиције Српске, на сутрашњој посебној сједници парламента подржати вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на закључак Предсједништва усвојен без консензуса.

-Да је БиХ иоле нормална држава, посланици би сутра расправљали о ескалацији притисака на легално изабране институције и функционере Републике Српске који својим одлукама чврсто стоје иза Устава, Дејтонског споразума и борбе против протектората и неоколонијанизма - рекао је Срни Жунић.

Он је напоменуо да они који спроводе протекторат у БиХ јесу међународни фактори, те да се, због чињенице да БиХ није ни близу суверене државе која поштује своје највише акте, дешава да овдје битишу политиканти и слуге као што су чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић.

-Они својим закључцима оптужују легалне и демократске представнике народа Републике Српске да руше Дејтонски споразум и Устав, иако је свима јасно да Народна скупштина и изабрани функционери Републике чврсто стоје иза сваког слова ових аката - истакао је Жунић.

Он је указао да је јасно да је на дјелу оркестрирани напад на вољу грађана Републике Српске и да у овом осјетљивом политичком тренутку Бећировић и Комшић распламсавају ионако узаврелу политичку климу у БиХ.

-Сигуран сам да ће посланици двотрећински одбацити њихове закључке и потврдити вето Цвијановићеве. Очекујем и да дио опозиције подржи тај вето, барем онај дио који разумије тренутак и политичке околности у којима се налазимо - изјавио је Жунић.

Он је истакао да ће “ситни политиканти и миљеници странаца у БиХ из опозиције вјероватно посебно сједницу користити за замјену теза и политичарење”.

-Али то је већ виђена и одавно прочитана прича. Задатак тих посланика и није борба за јединство свих политичких фактора у одбрани надлежности Српске, већ његово урушавање и стварање амбијента за дјеловање међународног фактора којима је циљ централизација БиХ - оцијенио је Жунић.

За сутра је заказана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на посљедњи закључак Предсједништва усвојеног прегласавањем друга два члна.

Посланици би требало да се изјасне о изјави српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу веома штетним по виталне интересе Српске закључка Предсједништва БиХ поводом “ескалације напада органа ентитета Република Српска на основне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ”, усвојеног без консензуса на осмој редовној сједници Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана