ЖРС: За стимулативне отпремнине милион КМ

Маријана Миљић Бјеловук
ЖРС: За стимулативне отпремнине милион КМ

БАЊАЛУКА - Јавно предузеће “Жељезнице РС” (ЖРС) у идућих седам дана расписаће јавни позив за исплату стимулативних отпремнина радницима, а за те намјене биће утрошено до милион марака.

Влада Српске је недавно дала зелено свјетло на програм збрињавања радника ЖРС за период 2023 - 2024. године, а директор тог јавног предузећа Слађан Јовић појашњава да је тим документом предвиђена исплата стимулативних отпремнина за раднике који нису обухваћени техничким процесом рада.

- Припремамо интерни јавни позив за исплату стимулативних отпремнина. Он ће бити објављен у идућих седам дана. Наш план је да на овај начин смањимо број запослених у управи - рекао је “Гласу” Јовић.

Појашњава да ће се на јавни позив моћи искључиво пријавити нетехничко особље запослено у ЖРС те да ће њима бити понуђене отпремнине у износу од посљедњих 12 исплаћених личних доходака, односно плата.

- Ријеч је о запосленима из правног и економског сектора, односно радницима управе. Њих тренутно на платном списку има око 300 - рекао је Јовић.

Такође наводи да ће отпремнине бити понуђене и инвалидима рада којих на платном списку у ЖРС тренутно има око 25.

- Износ који ће бити понуђен инвалидима рада, који су тренутно нераспоређени, биће већи и износиће 24 посљедња остварена дохотка - нагласио је Јовић.

На питање да ли ће поменутим радницима на које ће се односити јавни позив бити исплаћене плате на њихове рачуне у бруто или нето износу, Јовић наводи да ће то бити у нето износу, али ће на тај износ бити исплаћене и обавезе за здравствено и пензијско осигурање.

- Јавни позив остаће отворен 15 дана од оног тренутка када буде објављен. Видјећемо колико радника ће се пријавити и на основу тога закључићемо да ли ћемо ићи са расписивањем још једног позива или ћемо проблем са вишком нетехничких радника одмах овим јавним позивом ријешити - казао је Јовић и подвукао да стимулативне отпремнине неће добијати извршно техничко особље, јер тих радника и нема довољно у ЖРС.

У извјештају о пословању овог јавног предузећа за прву половину године, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да је ЖРС имао 1.941 радника, што је за 33 мање у односу на исти период годину раније.

Према том извјештају ЖРС је прво полугодиште завршио у губитку од 9,74 милиона. Акумулирани губитак “Жељезница” на крају јуна достигао је 138,9 милиона КМ.

“Жељезнице РС” се од 2017. године налазе у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке од 100 милиона марака, а иако је тај процес требало да буде завршен до краја 2021. године, управа је у два наврата тражила продужење рока, што је Свјетска банка прихватила па је сада рок за завршетак пројекта крај 2024. године. Планом реструктурирања предвиђено је конвертовање дуга према Влади РС у капитал и формирање овог јавног предузећа као холдинга са три зависна предузећа - за превоз путника, карго и инфраструктура.

Планови

“Жељезнице РС” скројиле су план пословања за трогодишњи период, а према прогнозама руководства тог јавног предузећа у овој години планирана је нето добит од 45.990 марака, идуће 2,77 милиона, а 2025. године плус у каси требало би да износи 4,73 милиона марака.

Када је ријеч о броју радника, у ЖРС наводе да је њих на платном списку на крају прошле године било 1.963, док ову годину планирају да заврше са 2.098 радника. Исти број радника планиран је и у идуће двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана