ЖРС добиле нови рок за сређивање стања

Маријана Миљић Бјеловук
ЖРС добиле нови рок за сређивање стања

БАЊАЛУКА - Реструктурирање “Жељезница РС” (ЖРС) требало би да буде окончано до краја идуће године, јер је рок за сређивање стања у том јавном предузећу поново помјерен и то са 30. септембра ове на крај 2024. године.

Реструктурирање ЖРС почело је 2017. године, односно када је Свјетска банка у децембру те године одобрила кредит за тај пројекат у износу од 51,3 милиона евра. Рок за завршетак реструктурирања до сада је у више наврата помјерен, односно са 2021. пролонгиран је на крај прошле године, па на 30. септембар ове да би, према најновијој одлуци, временска одредница за завршетак тога посла склизнула на крај 2024. године.

Нови рок аминовао је и Савјет министара на претходној сједници и то усвајањем Приједлога амандмана на Споразум о зајму између БиХ  и Међународне банке за обнову и развој за пројекат реструктурирања ЖРС. Тај амандман не односи се на ново задужење већ се њим продужава трајање кредитног аранжмана до краја 2024. године.

- Било је предвиђено да реструктурирање буде завршено до краја септембра ове године, али с обзиром да је остало још посла рок је помјерен за крај идуће године. Сигурни смо да би до тада реструктурирање требало бити окончано - рекао је “Гласу Српске” вршилац дужности директора “Жељезница РС” Слађан Јовић.

Нагласио да су кроз пројекат реструктурирања “Жељезнице” већ стабилизоване те да је то јавно предузеће за жељезнички саобраћај једно од боље позиционираних у окружењу.

- То потврђује и чињеница да редовно исплаћујемо  обавезе ка добављачима, плате радницима те измирујемо обавезе према Републици. Немамо никаквих дуговања. Пројекат реструктурирања који кредитира Свјетска банка је успјешан - нагласио је Јовић.

На питање шта је још остало да се уради кроз пројекат реструктурирања, Јовић наглашава да је то попис имовине, те преузимање комплетног пакета акција од стране малих акционара.

- Имамо више од годину и по да завршимо и тај посао. Не очекујемо проблеме на том пољу - навео је Јовић.

Нагласио је да тренутно сумирају пословање у првом кварталу ове године, те додао да очекује да ће резултати, према досадашњим обрађеним подацима, бити на нивоу прошлогодишњих.

- Имали смо повећање цијене рада, али и раст трошкова по основу утрошене струје али и горива. С друге стране, тај раст прати и повећање прихода од наших услуга. Можемо рећи да тренутно имамо стабилно пословање - закључио је Јовић.

Нагласио је да нема помака по питању броја путника који користе возове.

- На неком смо оптималном броју када је у питању број путника, што захтијева у наредном периоду улагање у путну инфраструктуру, односно у нове и савременије возове, тако да би се тек онда могли надати помаку на том пољу - закључио је Јовић.

Цијене карата

Када је ријеч о цијенама карата за превоз путника, Слађан Јовић је подсјетио да још није било промјена цјеновника.

- Задржана је иста цијена карата, још увијек. Видјећемо до када ћемо моћи бити на овом нивоу - навео је Јовић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана