Жријеб одлучује ко ће у власт у Клубу Бошњака Дома народа ФБиХ

Вељко Зељковић
Жријеб одлучује ко ће у власт у Клубу Бошњака Дома народа ФБиХ

САРАЈЕВО - Упркос изборима и демократском праву грађана да сами бирају своје представнике, жријеб, односно извлачење куглица с именима кандидата, могао би на крају да одлучи које би бошњачке странке могле имати већину у Клубу Бошњака федералног Дома народа, а што би онда истима омогућило да лакше са ХДЗ-ом формирају нову власт у ФБиХ.

Ова готово несвакидашња и парадоксална ситуација вјероватно најбоље илуструје сву комплексност и замршеност постојећег политичког система у БиХ, али и изборног закона, поготово када је у питању формирање власти на нивоу ФБиХ. Нажалост, један овакав сценарио, како ствари тренутно стоје, није нимало нереалан, да дође до нечега што рецимо подсјећа на бинго или лото или рецимо извлачење и жребање екипа за неко свјетско првенство. 

Према писању појединих федералних медија, два политичка блока воде и даље жестоку и одлучујућу борбу за већину и контролу у овом клубу . И док је у Клубу Хрвата јасно да ће га контролисати ХДЗ, а у клубовима Срба и Осталих би већину требало да има­ групација осам странака окупљених око СДП-а НиП-а и Наше странке, једина недоумица и даље остаје око Клуба Бошњака. СДА је појединачно најдоминантнија странка у ФБиХ и са ДФ-ом, као политичким партнером, имају сигурних 10 делегата у овом клубу. С друге стране, сигурних 10 делегата има и “осморка”, па преостала три делегата ће донијети превагу једнима или другима.

Ипак, оно што је занимљиво у цијелој овој причи јесте то што ће се готово извјесно десити да ће два од три бошњачка делегата бирати класичним извлачењем куглица из “шешира”.

Иначе у Изборном закону пише да се овај жријеб спроводи тако што ће листићи с именима политичких субјеката, односно кандидата, убацити у непрозирне куглице, које се потом стављају у прозирну посуду, након чега се приступа извлачењу “сретних добитника”. На тај начин ће се утврдити који је кандидат на крају освојио мандат.

Како ствари тренутно стоје, овај постизборни жријеб биће највјероватније одржан у Ливањском и Посавском кантону. У Ливањском СДА има два заступника, баш као и противнички СДП и уколико се, што је очекивано, буду држали страначких смјерница приликом гласања за Дом народа ФБиХ - биће неријешено. Пат позиција. У том случају извлачење куглице из шешира одлучиће која странка ће дати делегата за Клуб Бошњака.

Иста ситуација могла би бити и у Посавском кантону, гдје СДА има своја три заступника у скупштини, баш као странке “осморке”, од чега једног СДП, једног ПДА и једног странка Независни. Жријеб би и у овом кантону могао одлучити који политички блок ће донијети превагу. А ко донесе превагу приликом жријеба у Клубу Бошњака тај ће вјероватно бити и у бољој позицији да прави власт са ХДЗ-ом у ФБиХ.

Новонастала пат позиција у формирању Клуба Бошњака у Дому народа ФБиХ није нешто што се први пут дешава у БиХ, јер је први предсједник овог дома, након што је ова институција успостављена, био Момир Тошић, за чији је избор такође био “заслужан” поменути жријеб.

Политичке игре

Према писању Хрватског медијског сервиса (ХМС) и ХДЗ би можда могао пресудити ко ће у бошњачком клубу имати већину. Наиме, према упутству ЦИК-а из сваког кантона бира се најмање један делегат у сваки од националних клубова, што је супротно пресуди Уставног суда БиХ у предмету “Љубић”, коју Кристијан Шмит није измијенио.

- Једнако као што су се поједини Бошњаци изјаснили као Хрвати па по слову неуставног Изборног закона (само)изабрали у хрватски клуб Дома народа, тако би се неки новоизабрани заступник, Иван, Томислав или Анте могли изјаснити као Бошњаци. А тај делегат онда би могао пресудити која ће од бошњачких опција имати већину у Бошњачком клубу и бити партнер у власти ФБиХ с два ХДЗ-а - навели су из ХМС-а

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана