Зора Видовић: Други ребаланс крајем октобра

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Министарство финансија РС припрема други ребаланс Републичког буџета, који ће највјероватније бити усвојен на сједници Владе већ крајем идућег мјесеца, потврдила је “Гласу Српске” ресорна министарка Зора Видовић.

Нагласила је да током цијеле године прате приходе и расходе, те да ће у складу са тим услиједити и други ребаланс, који би након Владе требао да усвоји и нови сазив Народне скупштине РС.

- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, прије извјесног времена, најавио је давања за омладину, што је већ испоштовано. Поред тога најавио је и помоћ за борце, пензионере, те дјецу погинулих бораца али и новчану помоћ за породице са четворо и више дјеце. Сва та помоћ биће  исплаћена. Јавност ћемо обавијестити и о датуму преосталих исплата која су најављене - потврдила је Видовићева, која за сада није могла да износи детаље у вези с новим ребалансом буџета Српске те да ли ће бити настављена и даље поједина социјална давања.

Видовићева се осврнула и на програм економских реформи, те додала да ће Министарство финансија РС већ од идућег мјесеца отпочети консултације са социјалним партнерима у вези са израдом то­г документа.

- Од Привредне коморе РС смо већ добили приједлог мјера за идућу годину. Након свих консултација са њима дефинисаћемо конкретне реформе које се односе на привреду за идућу годину - казала је Видовићева.

Нагласила је да ће Влада Српске и у идућој години настојати да побољша привредни амбијент у Српској.

- Гледаћемо да олакшамо пословање привредника који се суочавају са додатним проблемима због новонастале ситуације. Наравно у обзир ћемо узети и ставове свих других социјалних партнера - подвукла је Видовићева.

Из Владе Српске још раније је најављено да ће једна од економских мјера за идућу годину бити смањење тренутних стопа пореза и доприноса на начин да не буду оштећени ни држава, ни послодавци, а да профитирају запослени са повећањем плате.

Народна скупштина РС је по хитном поступку усвојила крајем маја први ребаланс Републичког буџета за ову годину у износу од 4,3 милијарде марака. Тада је поручено да ће значајан дио вишка прихода који је остварен у Републичкој каси бити усмјерен грађанима и то 218 милиона марака, док ће привреда добити 40 милиона, а у инвестиције ће бити уложено додатних 90 милиона марака.

Приходи

Пореска управа РС али и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ из мјесеца у мјесец биљеже раст прихода. Тако је Пореска управа за осам мјесеци ове године прикупила 2,071 милијарду марака што је за 14 одсто више него у истом периоду лани. Са друге стране, приходи од индиректних пореза за осам мјесеци износили су 6,436 милијарди марака што је за 20 одсто више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана