Значајна смањења цијена роминга ће почети 1. октобра

Г.С.
Значајна смањења цијена роминга ће почети 1. октобра

САРАЈЕВО - Након што је јуче независни посланик у хрватском Сабору Бојан Главашевић рекао како је саборски одбор за европске послове информисан о напретку по питању укидања роминга за регион Западног Балкана у ЕУ, огласили су се и из Европске комисије.

Из Комисије подсјећају на декларацију која је потписана крајем прошле године, али и на раније документе који су потписани у оквиру приступања Западног Балкана ЕУ.

– Изјава подршке Дигиталној агенди Западног Балкана коју су потписали лидери Западног Балкана 2018. године такође наводи приоритет снижавања цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана. Крајњи циљ процеса је снижавање цијена роминга са ЕУ на ниво близак домаћим, доприносећи смањењу цијена роминга за више од 90 одсто у тренутно најскупљим мобилним мрежама Свјетске банке.

Смањење накнада за роминг између ЕУ и Свјетске банке могуће је само на основу Добровољних комерцијалних споразума оператера, у складу с пословним моделима компанија и комерцијалним интересима те у складу с важећим правилима конкуренције и трговине – рекли су у Комесаријату за проширење ЕУ за Н1.

Истовремено из Комисије напомињу да би се први ефекти овог договора требали видјети према крају ове године.

– Група телеком оператера из ЕУ и Западног Балкана потписала је Декларацију 6. децембра на самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани, којом су се обавезали да ће радити на снижавању цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана. Прва значајна смањења цијена роминга која ће почети 1. октобра 2023. донијеће добробит грађанима и предузећима у ЕУ и Западном Балкану. Сљедећи задатак је финализација клизишта за смањење цијена роминга близу нивоа домаћих цијена. Клизна стаза би требала бити представљена до 1. маја 2023. као што је наведено у декларацији. Остали оператери се охрабрују да се придруже овој амбициозној добровољној иницијативи – што се више оператера придружи, то ће бити веће користи за грађане и предузећа ЕУ и Западног Балкана – наводе из Европске комисије.

Из ЕК такође наводе да како се ради о добровољној иницијативи телекомуникационих оператера, они ће је имплементирати. Истовремено, важно је да партнери са Западног Балкана убрзају имплементацију реформе политике у сектору телекомуникација с циљем стварања Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана