Злочин над Србима у вишеградским три деценије без казне

Срна
Злочин над Србима у вишеградским три деценије без казне

БАЊАЛУКА- Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је Срни да ни након више од три деценије нема судског епилога за злочине почињене у српским селима Клисуре, Бурсићи и Хадровићи на подручју Вишеграда, када су припадници интервентне јединице вишеградске бригаде такозване Армије БиХ убили осморо Срба, а њихову имовину опљачкали и спалили.

Нуждић је подсјетио да су том приликом заробљене три старије жене које су одведене у логор.

О свему је, између осталих, свједочио Марко Кусмук, којем је убијена цијела породица - супруга, два сина и тетка. Тијела супруге и тетке нашао је запаљене.

-Тужилаштво БиХ је 8. августа 2023. године, више од 30 година након злочина, подигло оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ због злочина у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, као и на подручју Вишеграда и Чајнича - истакао је Нуждић.

Он је напоменуо да је све ове догађаје Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица обрадио у атласима злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992. и 1993. године.

У јулу 2024. године Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против још једног лица, који се сумњичи за злочине на подручју Јошанице.

Нуждић је подсјетио и да је 13. фебруара ове године почело суђење тринаесторици оптужених пред Судом БиХ, те да је Тужилаштво најавило саслушање 428 свједока и изношење бројних материјалних доказа.

-Оптужница терети Ферида Буљубашића, Ахмета и Изета Сејдића, те остале за ратне злочине над жртвама српске националности у Јошаници код Фоче 1992. године, када је звјерски убијено 56 цивила, рањено њих десет, а куће, имовина и пољопривредни и помоћни објекти уништени и спаљени - рекао је Нуждић.

Осим за овај злочин, Тужилаштво истом оптужницом терети Ахмета Сејдића за злочине у селима Клисуре, Бурсићи и Хадровићи у општини Вишеград у августу 1992. године, те Буљубашића додатно терети као команданта и надређено лице за ратне злочине над цивилима српске националности у селима око Чајнича у фебруару 1993. године.

-Интересантно за злочин у Чајничу јесте да су припадници такозване Армије БиХ дошли преко територије Црне Горе на подручје села Шапићи, Трпиње, Тројан и Поникве и убили 11 српских цивила међу којима су били старији мушкарци и жене, те једно дијете. Ово све говори у прилог тези да су ови напади били систематски и планирани, да су кориштене чак територије других држава како би се извели - навео је Нуждић.

Према његовим ријечима, чињеница да се помињу иста имена за све ове злочине, показује да су у структурама такозване Армије БиХ постијале јединице које су биле намјенски обучаване и припремане за злочине над Србима у српским селима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана