Златан Клокић: Представништво у Мађарској на чекању због Украјине

Маријана Миљић Бјеловук
Златан Клокић: Представништво у Мађарској на чекању због Украјине

Због сукоба у Украјини многе ствари на геополитичком плану су се промијениле, тако да смо одлучили да идеја о оснивању представништва Српске у Мађарској још мало причека, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” министар за економске односе и међународну сарадњу РС Златан Клокић.

 

Навео је да је Српска опредијељена да јача мрежу представништава, те да је могуће да их у наредном периоду оснујемо још неколико.

- Треба да се фокусирамо и на тренутну геополитичку ситуацију и добру сарадњу коју Република Српска има са неким земљама - навео је Клокић и додао да неприступањем БиХ “Отвореном Балкану” Српска много губи.

ГЛАС: Успостављен је Регистар дијаспоре. Како напредује реализација те идеје и колико регистар тренутно броји чланова?

КЛОКИЋ: Број чланова мијења се свакодневно јер се људи константно уписују у регистар. Иако смо за пола године задовољни одзивом, оно што је за сада евидентно је да укупан број чланова још није четвороцифрен. Исто тако, значајно је да је мањи број правних лица у односу на физичка, тако да и овим путем позивамо све грађане из дијаспоре да се упишу у регистар и направе везу са матицом, као бисмо успоставили сарадњу која би била значајна за Српску и све наше људе у расијању.

ГЛАС: Раније сте наводили могућност оснивања представништва РС у Мађарској. Да ли је ишта урађено на том плану?

КЛОКИЋ: Тачно је да је Мађарска недавно била у нашем фокусу као потенцијална дестинација за оснивање новог представништва Републике Српске. То је и даље случај, нарочито због добре сарадње између двије земље. Међутим, у посљедње вријеме смо свједоци да су се због сукоба у Украјини многе ствари на геополитичком плану промијениле, тако да смо за сада одлучили да реализација те идеје још мало причека.

ГЛАС: Да ли можемо очекивати оснивање представништава РС и у неким другим земљама. Ако да, у којима све?

КЛОКИЋ: То је увијек отворено питање и свакако нам није циљ да се зауставимо на осам представништава, колико их тренутно имамо у свијету. Република Српска је опредијељена да јача ову мрежу и у наредном периоду могуће је да их оснујемо још неколико. Требало би се, наравно, фокусирати на земље у којима живи и ради знатан број људи који воде поријекло са ових простора, али и на тренутну геополитичку ситуацију и добру сарадњу коју Република Српска има са неким земљама.

ГЛАС: О “Отвореном Балкану” много се причало претходних мјесеци, а тој иницијативи БиХ још није приступила. Шта тиме губимо?

КЛОКИЋ: Неприступањем овој иницијативи РС губи доста. Првенствено, могућност за лакши проток људи, робе, услуга и капитала. “Отворени Балкан” представља озбиљну шансу за привредни напредак. Економија Српске могла би бити конкурентна и на осталим тржиштима, позиционирали бисмо се на регионалном плану и готово сигурно би се повећале и инвестиције у Српској.

Избори

ГЛАС: О дијаспори се посебно говори у изборној години. Зашто је то тако и колико дијаспора може да утиче на изборне резултате?

КЛОКИЋ: Не бих се сложио са том констатацијом. Опредијељеност Владе РС је да се дијаспором, кроз свеобухватну сарадњу са нашим грађанима и њиховим организацијама у иностранству, бави на свакодневном нивоу, а не периодично као што то неки инсинуирају. Други форум дијаспоре организовали смо 2019. године, кад није била изборна година. Такву праксу ћемо наставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана