Жестоке реакције на најаве из Сарајева: Трупе стижу када Звиздић буде шеф НАТО-а

Маријана Миљић Бјеловук
Жестоке реакције на најаве из Сарајева: Трупе стижу када Звиздић буде шеф НАТО-а

БАЊАЛУКА - Распоређивање НАТО трупа у Брчко дистрикту може се десити једино када Денис Звиздић буде командант те алијансе. Пошто се то неће никада догодити, од његових најава нема ништа.

Поручио је то предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, реагујући на најаву предсједавајућег Представничког дома БиХ Дениса Звиздића (НиП) о распоређивању НАТО трупа у Дистрикту.

- Својевремено у јеку глобалне кризе када је почео руско-украјински сукоб, исто тако по позиву из Сарајева, једна званична делегација западне војне алијансе из Брисела на челу са замјеником команданта, боравила је у Брчком. С њима сам разговарао и тада су из НАТО-а констатовали да немају појма шта би трупе радиле у Брчком, осим што би можда растјеривале потенцијалне инвеститоре и свједочиле томе како је ово само једна неодржива земља - рекао је “Гласу Српске” Милић, који је и предсједник СНСД- а Брчко. 

Дакле, наглашава Милић, Звиздић спомиње нешто што се неће десити.

- То има толико изгледа да се деси у Брчком колико и он има шанси да буде командант НАТО-а - закључио је Милић.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин рекао је да изјаве Звиздића нису ништа друго до чврсти кораци који воде ка нестанку БиХ.

- Нико више него Звиздић, СДА и неки други политички фактори у Сарајеву не могу допринијети нестанку БиХ. Дакле, таква пријетња је несувисла, смијешна, политички дилетантска. Призивање страног фактора на војну интервенцију у БиХ је само доказивање и показивање немоћи - рекао је “Гласу Српске” Жупљанин.

Дакле, подвукао је он, Република Српска има своју територију, народ, утврђену ентитетску линију, преко које према Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму, не може нико прећи и проћи без сагласности Републике Српске.

- То су ништа друго до шупље приче које заиста треба да нас опомену још једном да видимо како ћемо у будућности креирати наше политике и како ћемо учинити то да Република Српска буде што је могуће безбједнија, односно да њен народ буде безбједан. Приче, жеље и снови којекаквих Звиздића говоре дакле само о томе да је предсједник РС Милорад Додик у праву када каже да је БиХ немогућа држава - рекао је Жупљанин и закључио да је БиХ немогућа с политичарима попут Звиздића, а могућа само с онаквим политикама које стално шаље РС, а то је Дејтонска и Уставна БиХ.

Звиздић је изјавио да је један од најбољих одговора на пријетњу сецесијом распоређивање ЕУФОР-ових или НАТО војника у Брчко. Како он тврди, то би био тренутак буђења из сна о независности Републике Српске.

Изетбеговић

И лидер СДА Бакир Изетбеговић раније је најављивао да би НАТО и ЕУФОР, у складу са својим мандатом, требало да повећају број војних трупа у БиХ, а посебно у Брчком. И тада му је из Српске поручено да он не може одлучивати о НАТО трупама те да губи само вријеме на небулозама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана