Жестока борба за најбоља радна мјеста

Маријана Миљић Бјеловук
Жестока борба за најбоља радна мјеста

САРАЈЕВО - Комисија за концесије БиХ, која је у јавности најпознатија по нераду, ускоро би требало да добије нових седам чланова, јер је затворен конкурс за избор нове поставе тог тијела.

Да није издана нити једна концесија ни у 2023. години потврђено је у већ објављеном извјештају о раду Комисије за концесије за прошлу годину. Упоредо са сабирањем резултата њиховог (не)рада Министарство спољне трговине и економских односа БиХ расписало је конкурс за избор седам нових чланова Комисије за концесије чије је сједиште у Бањалуци. Конкурс је расписан 22. марта, а рок за пријаву заинтересованих за ова најпожељнија радна мјеста у БиХ истекао је у уторак.

Посебни услови које су кандидати за ова радна мјеста требало да испуне јесте да имају седми степен стручне спреме, односно високо образовање болоњског система студирања вреднован са најмање 240 ЕЦТС бодова из области права, економије и инжењерства те положен стручни управни испит, али и најмање пет година радног искуства у струци.

Међу посебним условима су познавање рада на рачунарима, као и један од дипломатских језика.

Комисија за концесије БиХ тренутно има четири члана и то предсједника Миломира Амовића те чланове Ђоку Слијепчевића, Менсура Шехагића те Анту Матића.

- Нисам се пријавио, мени је преко главе и ово што сам до сада био. Колико знам од тренутних чланова пријавио се само Матић. Ово је четврти пут да се покушава изабрати ново чланство. Под знаком питања је хоће ли уопште све и овај пут бити доведено до самог краја због свих ових дешавања у Сарајеву. На стотину је отворених питања остало - казао је “Гласу Српске” Амовић.

Нагласио је да чланове Комисије за концесију прати епитет нерадника, јер једноставно нису ни имали посла.

- Нисмо ништа успјели да урадимо, јер није било политичког договора. Требало је да ријешимо много питања, а једноставно нисмо, јер није било договора. Тако да ако не буде било политичког договора ни у идућих 20 година, ништа неће бити урађено - поручио је Амовић.

Комисија је основана 2005. године, дакле постоји већ 19 година и за то вријеме није издала ниједну концесију. Према грубој рачуници за скоро двије деценије ова комисија је коштала грађане БиХ око 20 милиона марака. Постојало је и неколико позива за укидање овог тијела на нивоу БиХ, али ниједна иницијатива није спроведена до самог краја.

Ревизија

Комисија за концесије планирала да у наредном периоду изврши ревизију Документа о политици додјеле концесија у БиХ, с обзиром на низ промијењених околности од 2006. године када је Савјет министара и Парламент БиХ усвојио тај документ.

- Нова ревидирана верзија документа је још у процесу израде и анализирања нових стратешких опредјељења произашлих из оквирних стратегија за БиХ, првенствено за области транспорта и енергетике - наведено је у плановима Комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана