Жестока борба за гласове у ФБиХ: Сви желе српска мјеста

Ведрана Кулага Симић
Жестока борба за гласове у ФБиХ: Сви желе српска мјеста

САРАЈЕВО - За српске гласове се води жестока борба и у ФБиХ с циљем стварања што бољих стартних позиција пред формирање федералног Дома народа, а упућени сматрају да ће се поновити ситуација из ранијих изборних циклуса након којих су Срби са листа СДА, СДП-а БиХ, ХДЗ-а, либерала и осталих водили главну ријеч о правима и потребама припадника тог народа у том ентитету.

Представници странака са српским предзнаком које дјелују у ФБиХ ни овај пут, у сусрет општим изборима расписаним за 2. октобар, нису успјели да се договоре и изађу са заједничком листом, а поново су на листама партија са адресом у ФБиХ бројни који се изјашњавају као Срби и који желе да уђу у кантоналне скупштине.

Колико је у појединим срединама ситуација усијана, указује недавни случај из Горажда, гдје је Наташу Тодоровић, кандидаткињу странке БХ Демократи Џебраил Бајрамовић, физички напао Драган Миловић, супруг представнице у кантоналном парламенту и делегата у Клубу Срба у Дому народа ФБиХ Далиборке Миловић, која је члан Либералне странке.

Тодоровићева је одмах устврдила да је мотив напада њена кандидатура и борба за гласове повратника Срба, а замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић (СНСД) за “Глас Српске” каже да је то само један од примјера како се сви боре за гласове Срба, махом повратника.

- Када је у питању Херцеговачко-неретвански кантон, направљен је искорак и надамо се да ћемо након ових избора коначно имати свог посланика и у кантоналној скупштини. Срби повратници су стално изложени притисцима јер се кроз условљавање, обећањем послова те других интереса настоје и придобити од странке кандидата који су на листама странака које не носе српски предзнак - истакао је Миливојевић. 

На њиховим листама је, каже, немали број Срба.

- Немам ништа против било којег Србина који осјећа или мисли да треба да буде на некој другој листи, али имам против тога шта ураде, односно не ураде за Србе током свог мандата. Једино Србин из странке са српским предзнаком може на адекватан начин да заступа српске интересе, тражи све што им је потребно и што им припада - истакао је Миливојевић.

Предсједник СНС-а ФБиХ Душко Радун, који предводи листу “Српска слога” у Ливањском кантону на којој су још и СП, ДНС, ПДП и СДС, за “Глас Српске” каже да у том кантону нема проблема као у осталима јер имају капацитета да изаберу легитимне српске представнике. Ипак, не крије да има Срба који раде за друге, што је, тврди, виђено на промоцији ХДЗ-а БиХ у Дрвару.

- Самим тим помажу Србима који су на њиховој листи, али код нас је далеко боље него у осталим кантонима када је у питању избор представника Срба у кантоналној скупштини те касније Дому, за разлику од Сарајева, Зенице и других - рекао је Радун и додао да би ситуација била доста повољнија да су они из странака са српским предзнаком сложнији и искренији јер би имали барем шест руку и могли да предлажу кандидате за руководећа мјеста.

Један од посљедњих примјера попуњавања српских позиција у ФБиХ, који је узбуркао јавност, био је додјела мандата за Дом народа Елвису Живковићу, делегату из реда српског народа из Посавског кантона. Живковић се, с друге стране, према тврдњама, на изборима 2012. изјаснио као Хрват.

Процедура

Федерални Дом народа чини 58 делегата, односно по 17 из конститутивних народа те седам из реда осталих, а који су претходно на изборима изборили мјеста у кантоналним скупштинама у ФБиХ. Централна изборна комисија БиХ још није донијела одлуку о начину попуне тог Дома народа, односно о броју делегата који ће се бирати из сваког од кантона. Представнички дом Парламента ФБиХ се састоји од 98 посланика који се бирају на изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана