Земљотрес у Хрватској се осјетио у три земље: Људи излетјели из кућа, тутњало 20 секунди

ГС
Земљотрес у Хрватској се осјетио у три земље: Људи излетјели из кућа, тутњало 20 секунди

ЗАГРЕБ - Земљотес који је данас погодио Хрватску узнемирио је становнике Крка и других места, а осјетио се у БиХ, Словенији и Италији.

Након јачег потреса магнитуде 4,8 по Рихтеру с епицентром код Башћанске Драге на Крку, услиједио је један слабији земљотрес магнитуде два степена Рихтера, 18 километара југоисточно од Ријеке. Хрватски медији објавили су фотографије одрона у ували Сршчица на острву Крку.

Основна школа “Фране Петрића” у Цресу је након потреса, који се догодио у 10 сати и 47 минута, ученике послали кућама. Командир ЈВП Крк Горан Грубишић потврдио је да је на кући у месту Пунат избио пожар кад је због потреса пао бојлер на машину за веш. Додао је да је пожар убрзо угашен и да повријеђених нема.

Велибор Вело Тополовец из ДВД-а Сан Марино Нови Винодолски је изјавио за хрватске медије да се земљотрес прилично јако осетио на том подручју, али да, према првим сазнањима, нема значајнијих оштећења.

- Подрхтавање је доста дуго трајало, чула се и тутњавина која је трајала 20-ак секунди. Према нашим сазнањима епицентар потреса је на острву Крку, у близини Башке. Што се тиче Новога, људи су излетјели из кућа, веома су били уплашили,  али на срећу, за сада нема никаквих информација о озбиљнијим оштећењима - каже Тополовец и додаје да има информације да се потрес осјетио све до Карловца.

- Вјероватно је да би могао услиједити још неки, али ипак вјерујемо да ће бити слабији и да слиједи фаза смиривања - навео је Тополовец.

Становници Башћанске Драге јавили су да се у тренутку потреса чула јака експлозија и да је дошло до одрона камења с локалних брда.

Нови слабији земљотрес у Хрватској, ЕМСЦ је регистровао у 10 сати и 53 минута, магинутеде два степена, с епицентром 18 километара југоисточно од Ријеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана