Зељковић и остали негирали кривицу за малверзације са набавком маски и медицинске опреме

Небојша Томашевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић, те још четири оптужена за злоупотребе при набавкама медицинске опреме у периоду пандемије вируса корона, чиме су начинили милионску штету по буџет Српске, негирали су кривицу у бањалучком Окружном суду.

Осим Зељковића, да нису криви изјавили су директори фирми “Процонтрол” из Бањалуке Славко Бојић и “Промединг” из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и  бивши директор бањалучке фирме “Синекс лабораторија” Сани Црљић који је такође рекао да није крив.

Оптужницу против њих подигло је Републичко тужилаштво и њом се Зељковићу ставља продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења и примање  мита.

Тужилаштво је у овом случају уз оптужницу суду доставило 2.525 материјалних доказа, односно писаних докумената.

Раније је Окружни суд у Бањалуци одбио да потврди оптужницу против Зељковића и осталих и вратио је на дораду. Том оптужницом Зељковићу је био на терет стављен и  несавјесан рад у служби.

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака,  Зељковић је кршио процедуре јавних набавки те спровео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници, маске Институту испоручиване по цијени вишој за чак 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко милион и 300 хиљада конвертибилних марака.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца за кривично дјело злоупотреба у поступку јавне набавке.

Из Републичког јавног тужилаштва саопштено је да је набавком медицинске опреме по вишеструко већим цијенама од набавних, Зељковић себи незаконито прибавио имовинску корист у износу од најмање 335.000 КМ, Марковићу и предузећу „Травел фор фан” 578.780 КМ, Бојићу и фирми “Проконтрол”  241.562,50 КМ и Црљићу и фирми  „Синекс лабораторија” незакониту имовинску корист од 28.700 марака. Зељковић је ухапшен 16. септембра прошле године и у притвору је провео пет мјесеци.

Након спроведене врло сложене истраге, Тужилаштво је  подигло оптужницу на основу прибављених преко двије хиљаде материјалних доказа, саслушања преко стотину свједока, спровођења форензичких вјештачења мобилних телефона осумњичених и финансијских вјештачења.

Бранилац Бојића и Марковића, Милош Стевановић казао је да ће ићи на суђење и да нису тачне информације да је ће неко признати кривицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана