Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а БиХ, за “Глас Српске”: Сумњам у договор, али можда изненаде

Ведрана Кулага Симић
Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а БиХ, за “Глас Српске”: Сумњам у договор, али можда изненаде

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија мора спроводити закон онакав какав је. Приватно можемо имати другачија размишљања, али важећи закон нас обавезује и према њему се зна када су избори.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Жељко Бакалар реагујући на све чешће изјаве са бројних страна о томе да избори не могу бити спроведени по важећим прописима, али и да је могуће да провјера воље бирача буде пролонгирана.

Комисија би опште изборе у БиХ требало да распише почетком маја, а они би, према изборном календару, требало да буду одржани 2. октобра.

Коментаришући актуелну ситуацију и вишемјесечне политичке преговоре о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, нагласио је да је штета што још нема потребног договора јер би, у супротном, релаксирали и неке друге ствари.

- Нисмо нијеми и глуви на ствари око нас, али смо дужни поступати по закону. Чини ми се да неће доћи до тог политичког договора о Изборном закону, али можда добијемо позитивно изненађење. Пратимо ситуацију. Може се догодити да избори не буду у октобру, али је и за то потребно промијенити закон. Ту су и уставне одредбе да мандат траје четири године, што је додатна компликација за тај приступ - истакао је Бакалар.

Први човјек ЦИК-а је потврдио и да још немају повратну информацију из Министарства финансија и трезора БиХ на раније упућени захтјев, а који се тиче обезбјеђења новца за предстојеће изборе.

- Нема одговора. Та ћутња је помало већ загушујућа. Не знамо шта ће се на том пољу дешавати. Упутићемо и ургенцију за наше захтјеве. Морамо знати на шта можемо рачунати јер морамо имати спремну финансијску подлогу за изборе који су пред нама - истакао је први човјек ЦИК-а.  

Централна изборна комисија расписује изборе најмање 150 дана прије одржавања, а правило је да су избори прве недјеље у октобру, осим ако тог дана није вјерски празник једног од конститутивних народа. У таквој ситуацији ЦИК заказује изборе за наредну недјељу. Међутим, до одступања од правила већ је дошло 2020. године, када су локални избори помјерени чак за 15. новембар, а у ЦИК-у су одлуку правдали недостатком новца јер није био усвојен буџет институција БиХ.

Та опција поново је одјекнула у јавности након новог покушаја политичких лидера из ФБиХ да се договоре о измјенама и допунама Изборног закона БиХ како би биле испоштоване пресуде домаћих и страних судова и тако из закона била избрисана утврђена дискриминација према грађанима који не припадају ниједном од три конститутивна народа. Став појединаца је да није искључено да би, ако би политичари у БиХ приближили политичке ставове, изборни дан био помјерен у новембар или чак у децембар, као што је био случај када су након 12 година одржани избори у Мостару.

Правила

Изборни закон БиХ предвиђа само да је могуће донијети одлуку о одгађању избора на одређеном бирачком мјесту или у изборној јединици, а за њом се посеже на основу чињеница које указују да изборе није могуће спровести у складу с одредбама закона. Уз то се, између осталог, одгођени избори у правилу спроводе у року од седам дана, а најкасније 30 од дана одређеног за гласање на редовним изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана