Жељка Цвијановић за "Глас Српске": Имам одговор на безобразну политику Сарајева

Ведрана Кулага Симић
Foto: Глас Српске

Тешко је одговорити на питање како видим БиХ за десет година. Ако буде настављена политика узурпирања, приватизовања, својатања онога што је заједничко и подвођења истог под "само моје и моје", пред нама је прилично суморна слика државе које хоће ли бити или неће, не знам. С друге стране, ако уведемо ред у наше заједничке службе имам оптимизма да можемо постати једна сасвим пристојна држава. Предуслов за све то је поштовање и придржавање Устава те да нико никоме ништа не одузима.

Поручила је то у интервјуу за "Глас Српске" српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, која је била прва предсједавајућа у овом сазиву.

На том мјесту је провела осам мјесеци, а говорећи о томе како заиста изгледа та институција изнутра, каже да је све мање-више онако како је и очекивала.

- Није било превише изненађења. Покушала сам да, с обзиром на ту улогу и обавезу која ме је дочекала на почетку као прву предсједавајућу, на неки начин све упристојим и водим на начин да претходно о неким стварима евентуално и можемо да се договоримо. Било је таквих ствари, али и озбиљних на којима смо показали размимоилажења. Неке су резултирале и одласком у Народну скупштину, на основу уложеног вета са циљем заштите интереса Српске те на крају и стопирањем одлука које су друга два члана усвојила прегласавања мене. Спремна сам да користим све уставне механизме, а ускоро ћу опет да уложим вето. Спремна сам и да разговарам јер не требамо да стављамо једни другима прст у око већ да видимо који су нам то заједнички интереси и шта је добро за грађане Републике Српске и ФБиХ. То је био мој приступ и сада и када сам била предсједница Републике и Владе Српске - нагласила је.  

ГЛАС: Може се чути да је Денис Бећировић (СДП БиХ) и радикалнији од функционера СДА који су били бошњачки чланови Предсједништва? 

ЦВИЈАНОВИЋ: Многи су то закључили, вјероватно јер се бори за неку своју позицију и покушава да се докаже пред бирачким тијелом, али је проблем ако изван те мотивације постоји нешто друго. Проблем је ако заиста имате отпор према људима са којима живите у БиХ, склоност да не волите Српску, не трпите Србију. То су проблеми, а у дневно-политичкој сфери свако се бори за своје мјесто. Колега Бећировић је изабрао свој начин борбе, као и ја како бих могла да се одбраним у таквим ситуацијама.

ГЛАС: Дјеловање Бећировића и Жељка Комшића углавном доводи до тензија, односно реакције званичника Српске.

ЦВИЈАНОВИЋ: Већина ствари на политичкој сцени је реакција на одређене акције. Ми, представници Српске, смо се већ испраксали да увијек спремно одговоримо на такве ствари па некада и вратимо мило за драго јер је и то у домену политичке борбе. Ако неко насрће, морате се бранити. Постоје ствари гдје се у континуитету не слажемо и у којима ћемо се мало вјероватно усагласити. Ствар је технике и политике шта ћете урадити у међупростору и шта можете да урадите када у питању нису крупне теме.

ГЛАС: Вето је један од механизама који, као члан, имате на располагању. И у овом мандату је било случајева прегласавања, али се чини да су пред Вас, од стране колега, стављени најконкретнији закључци гдје траже да гласате против Српске и потеза које је повукло њено руководство.

ЦВИЈАНОВИЋ: Било је случајева гдје су били тврдоглави, а сада су безобразни. Закључци су усмјерени против Српске и жели се направити преседан да неки орган, заједничка институција на нивоу БиХ, доноси одређене закључке гдје позива неки страни фактор да санкционише представнике Српске и у којима се види мржња према Српској и жеља да дијеле лекције Народној скупштини. Шта смије, а шта не смије да ради и наравно да сам се успротивила томе. Био је први круг гласања о закључцима, ускоро ће и други, гдје ћу поново бити против, а након тога слиједи покретање вета. То није никакав мој хир. Нека се замисле сви у Српској и кажу да ли је нормално да институција у којој сједи један члан изабран на територији Српске и друга два из ФБиХ и да та двојица намећу такве ствари, а да се члан из Српске не брани? То није обична, то је безобразна политика, тјерања мака на конац и политика у којој желе рећи да ће из Сарајева наређивати шта треба да радимо у Српској. Е, па нећете. 

ГЛАС: Након те сједнице пласирана је информација да немате право на вето у овом случају.

ЦВИЈАНОВИЋ: То показује колико су спремни да лажу. Стенограми, те тумачење правне службе иде у нашу корист. Хтјели су да наметну причу како је у Сарајеву речено да Бањалука не смије да ради "то и то", а подносиоци те иницијативе су онда пласирали ту другу информацију у медије. Биће други круг гласања и зна се шта ће бити. 

ГЛАС: Доста прашине је подигло Ваше писмо генералном секретару УН од којег сте тражили да достави у БиХ резолуцију која, као и у ранијим изборима, треба да потврди да је Кристијан Шмит именован за високог представника. Бурно је било и након добијања одговора. Да ли је ријеч о фалсификату, ко је од кога сакрио писмо... Шта је утврђено до сада?

ЦВИЈАНОВИЋ: Генерални секретар нам је индиректно одговорио оно што знамо јер у бази података нема релевантне резолуције за Шмита којом су потврђивани претходни високи представници. То је суштина. Није могао то да напише, већ нас је упутио на базу из које је све јасно. Први дио писма је манипулативно прича гдје су сарајевски политички фактори, распоређени и у дипломатско-конзуларну службу, допринијели да имамо додатну манипулацију. Прва је, дакле, одговор да је Савјет за имплементацију мира тај који предлаже високе представнике те се генерални секретар не упушта даље да каже, да све и да је тако, мора постојати и релевантна резолуција УН, али је то прескочио. Али Дејтон је јасно предвидио процедуру избора, а тај савјет није никаква дејтонска категорија. Друга димензија јесте дјеловање бошњачког фактора и оно шта су направили од УН и генералног секретара. Лажирали су његово писмо, прво убацивши у превод ријеч "само, једини", тиме говорећи да је избор високог представника само у надлежности тог савјета, а онда су неки медији то убацили чак и у енглеску верзију. Значи, фалсификовали су писмо, а онда прикачили оригинално писмо у којем те ријечи нема. Замислите колики дилетанти морате бити и колико сте исто тако наклоњени таквим и сличним потезима. Све ћемо испровјеравати, ко је и шта фалсификовао, шта се ради са писмом из УН и како га не испоручују на адресу јер је кружило по свим медијима прије него је дошло до мене, након притисака. Биће обавијештен и генерални секретар, некада у августу. Не још, а имам разлог због чега не још.

ГЛАС: Ријеч је о озбиљном дипломатском скандалу. Били сте прилично оштри на једној конференцији за медије према Сталној мисији БиХ у УН којом руководи Златко Лагумџија, као и Министарству иностраних послова и министру Елмедину Конаковићу?

ЦВИЈАНОВИЋ: Лагумџија је причао неке лудости, како се слатко насмијао када је прочитао или моје или реаговање генералног секретара тако да сам рекла да сам се и ја слатко насмијала када сам видјела колико је он прекршио закона, па ћемо се слатко насмијати како видимо како је то писмо дошло до медија, умјесто до мене, па ћемо се слатко насмијати када видимо ко је тај ко је лажирао, фалсификовао писмо. То није мала ствар, а то што су навикли да наша фалсификују, гледају, цензуришу то је друго. Биће ту свашта још, али и тиме показују да је БиХ скандалозна и подложна узурпацији институција. Ту дипломатску структуру користе већ деценијама за промовисање бошњачких интереса, умјесто да су промовисали интересе БиХ као мултиетничке заједнице у којој живе три народа и остали. Тешко је и странцима признати да је то тако, јер су некада жмирили на оба ока, а не само на једно, на сву ту манипулацију. Ми нећемо престати да указујемо на те ствари и да користимо сва правна средства која нам стоје на располагању.

ГЛАС: Има ли одговорности, санкција?

ЦВИЈАНОВИЋ: Биће, буде увијек санкција.

ГЛАС: Каквих?

ЦВИЈАНОВИЋ: Нећу престати да пишем о томе и то их нервира. Од тога се не могу уморити. И писаћу. Знам да то није коначно рјешење, али и на тај начин ћу показати да не могу да узурпирају ствари и раде како хоће. А увијек може доћи и до неког правног или правосудног епилога. Или ћемо се понашати нормално или овако, али у том случају очекујте санкције. Има и других политичких санкција, као на примјер пошаљете из МИП-а нешто у Предсједништво па то више не прође. Хоће ли да, како они заустављају моја писма, ја заустављам њихове тачке? Може. Све то дође на своје. Хоћете ли да се упристојите? Хоћете. Како год хоћете, ја сам расположена.

ГЛАС: Да ли је могуће упристојити однос између Предсједништва, као институције задужене за спољну политику, МИП-а и Мисије у Њујорку јер је понајвише проблема на тој релацији?

ЦВИЈАНОВИЋ: Тешко. Гдје год имате бошњачке кадрове у ДКП-овима, они су промотери само својих политика. Занемарују да су из децентрализоване и мултиетничке земље, а желе да креирају и спољну и унутрашњу политику и стално тјерају воду на свој млин, причајући неке своје приче, а не заједничке. Међутим, сваки члан Предсједништва бира своје кадрове, а ако то кренемо да оспоравамо неће бити ни амбасадора ни конзула.

ГЛАС: Предсједавање је преузео Жељко Комшић. Шта очекујете?

ЦВИЈАНОВИЋ: Биће проблема јер препознајем потребу колеге Бећировића да се доказује, а ја ћу наставити да реагујем на то. Шта ће урадити Комшић, то је до њега.

ГЛАС: Имајући у виду да је у марту истекла стратегија спољне политике БиХ, да ли су покренуте активности за креирање нових циљева земље на том пољу у наредном периоду?

ЦВИЈАНОВИЋ: Нису и неће бити док се не договоримо како ствари треба да функционишу. Не требају нам стратегије које нећемо поштовати ни које ће служити за узурпацију.

ГЛАС: Значи, нема нове стратегије док не буде сређена ситуација и на унутрашњем и спољном плану? 

ЦВИЈАНОВИЋ: Неће бити стратегије док не средимо ствари. Док их не истјерамо на чистац.

ГЛАС: На примјер, које ствари?

ЦВИЈАНОВИЋ: Све ове о којима причам. Не можете приватизовати нити узурпирати институције, кињити друге по бијелом свијету, нити тражити санкције против оних са којима живите и тога доста још. Када тога више не буде онда ћемо радити неке нове стратегије. Овако више не може. За све има тук на утук. Расположена сам за разговор и договор, али не можете да ме малтретирате нити се играти са позицијом коју обављам.

Јубилеј "Гласа"

Ово је велики јубилеј и честитам на успјешном раду током свих ових разних тешких година и периоду кроз које је "Глас" прошао. Знам да уживате пуно повјерење друштва, заједнице и грађана и то с правом. Сигурна сам да ћете наставити да објављујете ту своју мисију на квалитетан начин и у будућности.

Добар избор

ГЛАС: Са предсједником Српске Милорадом Додиком разговарали сте недавно са новоименованим амбасадорима и генералним конзулима БиХ из реда српског народа, а у оквиру завршних припрема за одлазак и ступања на дужност. Да ли сте задовољни са њима?

ЦВИЈАНОВИЋ: Мислим да смо послали најбоље кадрове. Имају нормалан приступ стварима и нису узурпатори, већ професионалци. Неки од њих већ су обављали те функције, дио је нових, али сам сигурна да и они добро знају дипломатску праксу те разумију државу из које долазе и правила понашања. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана