“Жељезнице” у минусу 15 милиона

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” у минусу 15 милиона

БАЊАЛУКА - “Жељезнице РС” (ЖРС) су у финишу сабирања резултата за прошлу годину, а већ до сада добијени подаци показују да је ово јавно предузеће 2022. годину завршило са губитком од око 15 милиона марака, рекао је “Гласу Српске” вршилац дужности директора (ЖРС) Слађан Јовић.

Из “ЖРС” је саопштено да ће у четвртак одржати конференцију за новинаре у Добоју на којој ће представити резултате пословања за 2022, али и планове за ову годину.

- При крају смо израде извјештаја о раду. Пословање предузећа оптерећују губици из ранијих година, тако да ћемо бити на неком нивоу минуса из 2021. године. Дакле, губитак за 2022. годину износи око 15 милиона марака - навео је Јовић, који је на чело тог јавног предузећа постављен крајем прошле године.

Он је нагласио да имају тренд смањења губитака у односу на показатеље из 2021. године.

- По свим параметрима губитак пада, али је предузеће и даље у минусу. Највећа издвајања су и даље за плате радника иако смо смањили добар дио радника у претходном периоду. Међутим, имамо недостатак техничког особља, док административних радника у једном дијелу има и нешто више него што би их требало да буде - навео је Јовић и додао да су измирене и све обавезе према добављачима.

Нагласио је да ће настојати да ураде одређене ремонте у властитој режији, као и да уговоре што више транспорта роба како би могли сервисирати све обавезе на вријеме. Он је 2022. годину у пословном смислу оцијенио као добру годину, јер су, како наводи склопљени нови послови, а преговарају и о новим за ову годину.

- Склопљени су уговори са предузећем “Електропривреда” из Србије о превозу угља. Поред тога имамо и нови уговор за Словенију, па би требало из Приједора да превозимо око 300.000 тона угља. Тако да на основу свих тих послова можемо очекивати да ће ова година бити боља од претходне - поручио је Јовић и додао да је доста робе кренуло преко територије Републике Српске које јавно предузеће транспортује.

“Жељезнице РС” годинама послују у минусу, а акумулирани губитак предузећа на крају прошле године је износио 109,7 милиона КМ. Ово јавно предузеће се налази у процесу реструктурирања још од 2017. године, које проводи у сарадњи са Свјетском банком.

Реструктурирање

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић изјавио је да је процес реструктурирања “Жељезница” остварио значајан напредак и да су резултати видљиви. Чубриловић, који се прије неколико дана састао са руководством “ЖРС”, изјавио је и да је реструктурирање овог предузећа један од приоритета Владе Српске с циљем успостављања финансијски одрживог и профитабилног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана