“Жељезнице” у све већем минусу!

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” у све већем минусу!

БАЊАЛУКА - Предузеће “Жељезнице РС” (ЖРС) у првом полугодишту ове године пословале су са губитком од 14,29 милиона, што је за скоро три милиона више него у истом периоду 2023. године.

Када се минус од ове године у пословању дода на онај из претходних година, ЖРС по том основу имају акумулирани губитак од чак 291,97 милиона марака.

У финансијском извјештају о пословању ЖРС који је објављен на Бањалучкој берзи наведено је да су пословни приходи предузећа за шест мјесеци ове године исказани у износу од 31,45 милиона марака и идентични су износу који је предузеће остварило по том основу у истом периоду од јануара до јуна 2023. године. 

Са друге стране, пословни расходи су ове године повећани и они су на крају јуна у финансијском извјештају исказани од 45,28 милиона марака и већи су за скоро 2,5 милиона у односу на исти мјесец прошле године. 

Као и до сада предузеће је највише новца издвојило на плате, накнаде плата и осталих личних примања. Ти издаци износили су 22,72 милиона марака и за више од милион мањи су у односу на исти период 2023. године. 

Просјечан број запослених на крају јуна ове године знатно је смањен у “Жељезницама” па тако предузеће броји 1.814 радника, док је на платним списковима у истом периоду 2023. било 1.941 запослени. 

Дугорочне обавезе “Жељезница” на крају првог полугодишта износиле су 58,88 милиона марака и тање су за 2,39 милиона у односу на јуни прошле године. 

Са друге стране, краткорочне обавезе овог јавног предузећа благо су повећане и то са 275,95 милиона марака колико су износили у јуну 2023. на 279,38 милиона марака на крају шестог мјесеца ове године. 

ЖРС се тренутно налазе у процесу реструктурисања који је почео 2017. године, односно када је Свјетска банка у децембру те године одобрила кредит за тај пројекат у износу од 51,3 милиона евра. Рок за завршетак реструктурирања до сада је у више наврата помјерен, а као посљедњи рок за завршетак тог посла одређен је крај 2024. године.

- Након што смо завршили са процјеном имовине сада слиједи процедура претварања дуга у капитал. Тиме би требало да буде и завршена сва прича у вези са реструктурирањем овог јавног предузећа - казао је раније “Гласу” директор “Жељезница” Слађан Јовић и додао да би процес реструктурирања након више помјерања рокова требало коначно да буде завршен крајем ове године. До тада би, наглашава Јовић, у склопу ЖРС требало да буду основана и три посебна засебна предузећа, односно за превоз путника, карго и инфраструктуру.

ЗАСТАРЈЕЛА ИНФРАСТРУКТУРА 

Слађан Јовић недавно је указао на потребу обнове и ревитализације жељезничке инфраструктуре која је, упркос појединим ремонтима, застарјела и додао да је у том процесу неопходна подршка Владе Републике Српске. Он је навео примјер Србије, гдје су жељезнице захваљујући одличној синергији са Владом постале регионални бренд и све више се намећу као економична и прихватљива алтернатива друмском саобраћају.

- Србија ће до краја године пустити у саобраћај пругу Београд - Суботица, обезбиједили су путничке гарнитуре возова произведене у Аустрији, а на хомологацију чека и први кинески воз - казао је Јовић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана