“Жељезнице” остају без локомотива?

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” остају без локомотива?

БАЊАЛУКА - Иако реформа јавног предузећа “Жељезнице РС” траје већ дуже вријеме, она је најављена и за идућу годину, а упоредо са свим тим поспремањима у Влади РС откривају да је због нагомиланих обавеза споран опстанак тог предузећа, али и да би ускоро могло остати без локомотива.

Наиме, у програму економских реформи за период 2023 - 2025. године који је скројила Влада, а по хитном поступку усвојила Народна скупштина РС, нико од надлежних није оптимистичан о питању будућности јавног предузећа за жељезнички саобраћај.

- Због нагомиланих неизмирених обавеза “Жељезнице” су довеле у питање свој опстанак на тржишту превоза робе и услуга. Главне препреке за раст и развој огледају се кроз примјетан тренд опадања броја превезених путника и путничког километра, те скроман податак у поређењу са жељезничким компанијама у окружењу - наведено је у поменутом документу.

Подвукли су да трошак радне снаге представља највећи издатак у структури укупних трошкова ЖРС.

- Просјечна старост инвентарског парка вучних средстава је 47 година, а од укупног броја локомотива само 37 одсто је у експлоатацији. Због старости локомотива, као и чињенице да од оснивања предузећа оне нису набављане, ЖРС ће у блиској будућности бити суочене са проблемом недостатка локомотива и потребом инвестирања у набавку нових - поручили су из Владе Српске.

Вршилац дужности директора “Жељезница РС” Жељко Радић рекао је да реструктурирање предузећа подразумијева сихронизовани процес обнављана жељезничке инфраструктуре, али и вучних средстава за превоз путника и робе.

- Анализе које су рађене показују да су потребне мјере да би се повећале брзине кретања и смањило вријеме путовања и превоза робе - рекао је “Гласу” Радић и додао да су до сада у склопу реструктурирања смањили број радника, али и повећали профитабилност са тренутном радном снагом.

Са садашњим капацитетима радне снаге, Радић наводи да остварују привредну активност у области превоза робе.

- Када је ријеч о превозу путника, неопходно је обновити жељезничку инфраструктуру како бисмо скратили вријеме путовања између два мјеста и самим тим подигли квалитет те услуге. То није могуће урадити са превозним средствима која су стара више деценија - подвукао је Радић и додао да је и више него јасно да је потребно набавити нова превозна средства за транспорт робе и путника, али и реновирати радионице.

Радић је нагласио да је у склопу реструктурирања “Жељезница РС” у току конверзија дуга у капитал, а сљедећи корак који би требало да услиједи и који је предвиђен истим документом је улагање 800 милиона КМ за обнављање жељезничке инфраструктуре.

- Краткорочни рок у којем би требало да буде завршено реструктурирање је 2025. година, средњорочни 2030. година, а дугорочни за неких 15 година - закључио је Радић.

Губитак све већи

У финансијском извјештају о пословању “Жељезница РС” за девет мјесеци ове године наведено је да је то предузеће остварило нето губитак од 6,40 милиона КМ, што је више него у истом периоду лани, када је губитак био 6,29 милиона КМ.

- “Жељезнице” су за девет мјесеци оствариле приходе од 49,61 милион КМ, што је за осам одсто више него лани, док су укупни расходи тешки 56,01 милион, што је такође повећање за осам одсто - наведено је у финансијском извјештају. Закључно са крајем септембра ЖРС су имале 1.945 радника, односно 91 мање него у истом периоду прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана