“Жељезнице”: Оспособљена три од четири оштећена пружна правца

Срна
“Жељезнице”: Оспособљена три од четири оштећена пружна правца

ДОБОЈ - “Жељезнице Републике Српске” саопштиле су да су након невремена за саобраћај оспособљена три пружна правца Добој-Бањалука, Добој-Маглај и Добој-Тузла, док ће четврта оштећена дионица Добој-Шамац бити стављена у функцију у наредна два дана.

Директор Сектора за грађевинске послове Горан Рајковић рекао је новинарима да се саобраћај на ова три правца тренутно одвија возилима са дизел-вучом и да ће након додатног испитивања електромреже у саобраћај бити пуштена и возила са електро-вучом.

Он је рекао да ће дионица Добој-Шамац, која се користи искључиво за теретни саобраћај, бити оспособљена у наредна два дана с обзиром да је, осим оштећења на контакт-мрежи, дошло и до откривања комплетне кровне конструкције на жељезничкој станици у Шамцу која је пала на контакт-мрежу.

Рајковић је навео да се ријеч о великом невремену током којег су оштећења настајала падом дрвећа на контакт-мрежу, што је изазвало прекид напона.

Шеф комерцијално-оперативне службе у Пословима операција Данко Мишић подсјетио је да су због посљедица невремена од синоћ били принуђени да уведу транспортна ограничења, што ће неповољно да утиче на коминтенте.

-Већ јутрос смо отворили пружни правац Добој-Петрово и путнички саобраћај се одвија нормално. Из Добоја до Бањалуке су ангажовани аутобуси с обзиром да су се одвијали радови на санирању оштећења на прузи. Очекујемо нормализацију саобраћаја од 15.00 часова на том правцу, с тим што ће се од Добоја до Станова ићи са дизел-вучом, а даље са електро-вучом - изјавио је Мишић

Додао је да је за теретни саобраћај проблематичан пружни правац Добој-Маглај с обзиром да се чека потврда да је бар један колосијек слободан за превоз за дизел-вучу.

-Са колегама из сусједних жељезничких управа, прије свега „Жељезница ФБиХ“, договараћемо приоритете у отпреми тих возова како нико од наших коминтената не би био ускраћен - поручио је Мишић.

Он је апеловао да сви буду стрпљиви с обзиром на процјену да ће током дана бити саниран највећи дио проблема на пружним правцима, како би већ сутра саобраћање било нормализовано за електро-вучу, осим правца Добој-Шамац.

-Много терета чека, поготово на подручју „Жељезница ФБиХ“. Само 10 возова угља товареног за творницу „Гикил“ у Лукавцу чека на пријем - навео је Мишић.

Он је указао и на важност правца Лука Плоче-Маглај-Добој-Зворник којим два воза редовно испоручују угаљ за термоелектране у Србији.

Мишић је навео да су радници инфраструктуре већ 40 часова непрекидно на терену, с обзиром да је до оштећења било и претходне ноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана