“Жељезнице” и “Аеродроми” при крају збрајања посљедица временских непогода: Погледи упрти у Владу

Маријана Миљић Бјеловук
“Жељезнице” и “Аеродроми” при крају збрајања посљедица временских непогода: Погледи упрти у Владу

БАЊАЛУКА - Јавна предузећа “Жељезнице РС” и “Аеродроми” до краја седмице сабраће штету на пругама и осталој инфраструктури коју је направило невријеме протеклих дана, а извјештаје о томе прослиједиће на адресу Владе РС с надом да ће из републичког буџета добити новац за покриће насталих трошкова.

Директор “Жељезница РС” (ЖРС) Слађан Јовић рекао је да је штета од невремена велика на пружним правцима у Српској те да још нису све пруге успостављене за нормално одвијање саобраћаја.

- Формирана је комисија која процјењује штету. До сутра или четвртка требало би да имамо све податке на једном мјесту. Због посљедица невремена нисмо могли да примамо иностране возове јер су сви правци били затворени. Тренутно је још у застоју правац Добој - Шамац. Полако се враћамо у нормалу - рекао је “Гласу” Јовић.

Нагласио је да ће комплетни извјештајем о насталој штети прослиједити на адресу Владе Српске.

- Надамо се да ће у Влада имати слуха и да ће, ако постоје одређена резервна средства, издвојити и дио новца да би нам помогли у санирању насталих посљедица невремена - нагласио је Јовић.

И обустава теретног саобраћаја, наводи он, довешће до одређених проблема, али ће у наредном периоду настојати да надокнаде изгубљено.

- Убрзаћемо транспорт. Мораћемо увести додатне возове да бисмо оно што је изгубљено када је ријеч о теретном транспорту надомјестили. Надамо се да ћемо све ове проблеме у наредном периоду брзо превазићи - закључио је Јовић.

Иста порука стиже и из “Аеродрома РС” гдје наводе да би до краја седмице требало да имају податке о насталој штети од олујног невремена.

- Највећу штету имали смо на кровној конструкцији. Комисија ради на процјени. Министарству саобраћаја и веза РС доставићемо износ процијењене штете. Очекујемо подршку са адресе Владе када је ријеч о покрићу трошкова који су настали у овим ванредним околностима - казала је “Гласу” директорица “Аеродрома” Наталија Тривић.

Саобраћај са бањалучког аеродрома, наводи она, одвија се редовно након санације настале штете на кровној конструкцији зграде у Маховљанима.

- Сви послови у вези са отклањањем посљедица невремена нису завршени, али ти радови не ометају редовно одвијање саобраћаја са бањалучког аеродрома - закључила је Тривићева.

Олујно невријеме које је крајем прошле седмице захватило Српску поред штете на ова два јавна предузећа оставило је и велике посљедице на путевима, кућама, школама те другим објектима.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић јуче није одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели да добијемо одговор да ли ће Влада и у којем обиму помоћи јавним предузећима у санирању најновијих посљедица временских непогода.

Преусмјеравање

Наталија Тривић рекла је да није тачна информација да је лет од Мемингена до Бањалуке преусмјерен у недјељу ка Загребу, јер није било довољно радног особља у Маховљанима.

- Имамо редовне распореде запослених. Преусмјеравање авиона је одлука капетана ваздухоплова, тако да ми не одлучујемо о томе - навела је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана