Зеленски нема право да држи лекције Балкану

Ведрана Кулага Симић
Foto: Канцеларија Предсједника Украјине

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Украјински предсједник Володимир Зеленски нема право да било коме држи лекције, а позивом свим земљама ЕУ и Балкана да почну “курс независности од Русије” у свим секторима прешао је границу и отворено најавио још озбиљније притиске на овај регион да изабере страну.

Став је то аналитичара из Републике Српске и Србије о порукама које је из Црне Горе током викенда упутио Зеленски. Он је, наиме, у говору на форуму “2БС”, који је у Будви организовао Атлантски савез Црне Горе, нагласио да “све државе Европе морају да униште руске мреже утицаја” да не би дошло до “ширења дезинформација, корупције и криминалне политике”.

- За Балкан то није ништа мање важно него за наш дио Европе -  нагласио је Зеленски који је, како су пренијели медији током говора који је преношен и на Градском тргу на Цетињу, поручио да Русија неће покорити ни Украјину, ни Црну Гору, нити било коју државу у свијету.

Стручњак за међународно право и професор на бањалучком Универзитету Милош Шолаја каже да веома добро зна о каквом је форуму ријеч. Зеленски, наглашава, не треба никоме да дијели лекције.

- Да је знао да води земљу, како је то сад замислио, вјероватно се ово све не би ни десило. Тај форум је алатка у прилог приступања НАТО-у и искоришћен је Зеленски да критикује Балкан, који се нашао у процјепу између истока и запада, а не може да ријеши ни неке своје елементарне проблеме - нагласио је Шолаја.

Очигледно је, додаје, да украјински предсједник има ту потребу да у свима тражи савезнике, а посебно у оним балканским земљама које су у процесу приступања ЕУ и које не желе отворено да подржавају ниједну страну. Украјинска политика, подсјећа Шолаја, настоји да што више осуди Русију и привуче нове учеснике у међународним процесима на своју страну.

- То, међутим, ради на поданички начин јер је, на крају крајева, та политика и довела до руске интервенције. Добро би било да Зеленски мало поштеди таквог укључивања у ову причу мале балканске земље, а посебно оне које су трпјеле посљедице напада са запада и које не могу да подржавају те политике - закључио је Шолаја.

Научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду у Београду Драган Петровић каже да Зеленски нема право да било коме шта говори како наводно треба јер је својом политиком на унутрашњем плану једну подијељену идентитетски земљу свео у ту категорију да прогања око половине становништва на различите начине.

- То је човек који је разорио друштвену стабилност земље и довео рата, за сада изгубио петину територије, а има перспективе и за још, те човек који би требало да буде смењен и да одговара, а он долази у један регион који је с муком успоставио неки миран елемент да дели лекције - рекао је Петровић.

Подсјећа да својеврстан притисак на земље региона постоји још од почетка сукоба, али додаје да је ситуација на терену “замагљена преко западних средстава информисања”, те да је, ипак и по њој, Русија та која је припојила четири области.

- Русија је до сада играла, што се каже, једном руком - закључио је за “Глас”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ароганција коју показује предсједник Украјине превазилази значај улоге коју мисли да има и да сигурно није неко ко треба да буде питан о томе шта западни Балкан треба или не треба да ради.

- Његови ставови нас се не тичу и нису они које бисмо морали да слиједимо. Човјек је умислио да може да држи предавање сваком другом и оцјењује ко је на исправном, а ко на лошем путу - рекао је Додик за Срну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана