Зечевић: Европа да, али не по сваку цијену

Срна
Зечевић: Европа да, али не по сваку цијену

БАЊАЛУКА- Спољни члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Милан Зечевић изјавио је Срни да је сходно кандидатском статусу БиХ, од 15. децембра прошле године, интензивиран процес рјешавања обавеза произашлих из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), а додатно прецизиран са Мишљењем Европске комисије о 14 кључних приоритета које БиХ мора да испуни на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Зечевић је нагласио да Република Српска одговорно приступа извршењу свог дијела обавеза, те након експедитивног конституисања Народне скупштине, њених радних тијела, као и избор нове Владе, само се потврђује да је најфункционалнија цијелина унутар БиХ.

Он је рекао да су именовани одбори и тематски пододбори прописани ССП-ом који организују и надзиру рад појединих сектора Владе на основу обавеза из Споразума и истакао да све то указује на неупитну спремност Републике Српске за чврсто опредијељење ка европском путу.

-Међутим, ипак, треба нагласити и упознати наше грађане да овај, као и сваки други споразум ствара обострана права и обавезе, те да бисмо ми остали досљедни европском путу, очекујемо узајамно уважавање и наших ставова, првенствено изражених кроз поштивање Дејтонског мировног споразума, гдје је јасно и недвосмислено додијељен и међународно признати статус Републике Српске, као и надлежности које јој као партнеру на нивоу БиХ и припадају - појаснио је Зечевић.

Према његовим ријечима, међу 14 приоритета који су сада већ условно представљени за европски пут, неколико њих захтјева значајне уставне измјене о чему је веома тешко постићи договор.

-Било је неколико покушаја од Републике Српске да започне припреме компромисних рјешења ове проблематике, међутим протеклих година из Федерације БиХ није изражена жеља за партнерством у вези са овим питањима. Такође, у Мишљењу Европске комисије истакнут је значај реформе судства, од Уставног суда па до ВСТС-а, а протеклих дана смо свједоци дијаметралног дјеловања то јесте политичке инструментализације одлука Уставног суда, кроз понашања страних судија у овој институцији, а на крају њихово питање је и предвиђено да се ријешава у 14 приоритета - појаснио је Зечевић.

Он је додао да је у обавезама из ССП-а значајан дио усмјерен на царинске регулативе за одобравање пласмана одређених производа из ЕУ, кроз конституисање узајамног тржишта, те нагласио да овај вид трговинске интеграције свакако тражи одређене устпуке на терет домаћег тржишта.

-Реалност јесте да Република Српска очекује друге видове компензације кроз ИПА фондове или друге инструменте пројектне подршке. Али, у последње вријеме све чешће долази до кочница на овом пољу од појединих западних земаља, чиме смо и ми приморани да наново разматрамо нашу позицију. Јер, морамо бити јединствени у ставу да смо сви за Европу, али не по сваку цијену - поручио је Зечевић.

На основу потписаног Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, једна од основних ставки јесте постпено усклађивање постојећих, као и будућих, позитивних правних прописа са законодавством Европске уније.

На основу тих преузетих обавеза, један од основих задатака парламентарног Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу јесте разматрање о степену усклађености свих измјена домаћег законодавства, као и доношења нових прописа, са ЕУ аљуисом, односно са правном традицијом и прописима ЕУ.

Кроз рад Одбора, а по подацима из министарстава, које обједињује Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, потребно је законским прописима додијелити оцјену усклађености, дјелимичне усклађености и неусклађености са ЕУ прописима, односно извршити процес упоређивања са примарним или секундарним правним изворима ЕУ, или уколико нема заједнички усаглашеног правног основа, додјељује се оцјена непримјењивости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана