Здравство у БиХ најгоре у региону

Драгана Келеч
Здравство у БиХ најгоре у региону

Бањалука - Здравство у БиХ најгоре је у региону, што потврђују подаци Свјетског економског форума, према којем је БиХ од 134 земље на 89. мјесту, далеко иза Србије, Црне Горе и Хрватске.

Према извјештају Свјетског економског форума за прошлу годину најбољим здравственим системом и квалитетом у здравственим установама може се похвалити Црна Гора, која је на 33. мјесту. Србија је на 50, Хрватска на 48. мјесту, Македонија је 69, док је Aлбанија на 56. мјесту.

Према ријечима предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленка Гранулића, требало би хитно промијенити много ствари у самом функционисању здравственог система, како у РС, тако и у БиХ.

- Наш здравствени систем н боље би могла да “помакне” само боља едукација здравствених радника и побољшање квалитета здравствених установа, за шта је потребно много новца - истакао је Гранулић.

- Када су у питању услови рада здравствених установа, најалармантнија ситуација је у болници “Касиндол” у Источном Сарајеву - казао је Гранулић.

Истакао је да би до рјешења проблема у здравству свакако довела и рационалнија потрошња здравствених установа.

- Примања здравствених радника нису на узорном нивоу, што је опет посљедица недостатка средстава. На нашим просторима се издваја најмање новца по глави становника за здравствено осигурање, односно свега око 190 евра, док је у Србији тај износ 240 евра, а у Словенији чак око 1.000 евра - додао је Гранулић.

И у Фонду здравственог осигурања РС кажу да приликом поређења здравственог система РС са земљама окружења треба имати у виду да су издвајања за здравство по глави становника у РС најнижа.

- Ипак, најбољи индикатор развоја здравства у РС је смањено упућивање осигураника на лијечење изван Српске - истакли су у Фонду.

Колико је ситуација у појединим здравственим установама лоша, најбоље показује примјер неколико болница у Српској које су се због тешке материјалне ситуације нашле пред блокадом рачуна.

Најгора ситуација је у болницама у Добоју и Источном Сарајеву, који имају вишемилионска дуговања.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић обећао је прије десетак дана на састанку са директорима тих болница да ће изнађи рјешење како би били санирани ови проблеми.

Одлази кадар

У Синдикату здравства упозоравају да ускоро неће имати ко да нас лијечи, због тога што велики број љекара одлази из РС да ради у другим земљама.

- Због бољих плата наши љекари све више одлазе у Словенију и разне друге земље, због чега се ми суочавамо са недостатком специјалистичког кадра у готово свим гранама - истакао је Гранулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана