Због вирусног менингитиса настава онлајн, дезинфекција сваког ћошка

Анита Јанковић Речевић
Због вирусног менингитиса настава онлајн, дезинфекција сваког ћошка

БАЊАЛУКА - Број малишана заражених вирусним менингитисом у благом је порасту и на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС у петак је било смјештено деветоро дјеце, од којих је најмлађе имало само 17 мјесеци.

У УКЦ–у кажу за “Глас” да је здравствено стање дјеце која су хоспитализована са дијагнозом менингитиса стабилно, наводећи да најстарије од њих има 12 година.

Како су објаснили, код њих се хоспитализују дјеца до 15 година са неуроинфекцијама.

- У питању је општи инфективни синдром, позитивни менингеални знаци. Сви су тренутно стабилни - навели су из УКЦ-а РС.

С циљем спречавања ширења болести Министарство просвјете и културе РС у петак је донијело одлуку да првачићи који похађају Основну школу “Свети Сава” у Котор Варошу, због појаве два случаја вирусног менингитиса, похађају наставу на даљину.

У овој општини забиљежена су и три случаја вирусног менингитиса у вртићу “Лариса Шугић”, а болест је потврђена и код једног школарца и дјетета вртићког узраста у Бањалуци.

Директор поменуте основне школе у Котор Варошу Душан Петрушић казао је за “Глас” да ће онлајн наставу слушати првачићи из шест одјељења и то током периода инкубације.

- Због мјера предострожности и да би било спријечено ширење вируса поднијели смо захтјев за извођење наставе на даљину, која ће бити организована за четири одјељења првачића централне школе и два подручна одјељења, иако су сва дјеца здрава, чак нико није ни прехлађен. Појачали смо такође и план дезинфекције учионица те комплетног школског простора унутар и око школе - рекао је Петрушић.

Појачану дезинфекцију већ данима спроводи и которварошки вртић “Лариса Шугић”, а вршилац дужности те установе Биљана Лукић каже да су у петак од ресорног министарства добили налог да дезинфекцију изврши и стручна фирма која се тим бави, што су и уговорили.

Она је истакла да је појава вируса изазвала панику међу родитељима те да мали број дјеце долази у вртић.

- Разлог је искључиво страх родитеља, а дјеца су здрава. Чини ми се да период инкубације полако пролази, али треба бити обазрив и даље - навела је Лукићева.

Да се ситуација у тој општини смирује сматра и директор которварошког Дома здравља “Свети Пантелејмон2 Владимир Бибић.

- На срећу нема нових потврђених случајева. Од четвртка послије подне није се јавило ниједно дијете на преглед са симптомима који указују на менингитис. Иако није најмјеродавнији податак, то је један од показатеља да се ситуација смирује. Дјеца која су на болничком лијечењу су добро и неки од њих ће у понедјељак бити пуштени кући - рекао је Бибић за “Глас”.

Надзор

У бањалучком Дому здравља навели су у петак да Хигијенско-епидемиолошка служба није забиљежила нове случајеве заразе.

- Током седмице потврђена су два случаја вирусног менингитиса који нису повезани. По пријему пријава Хигијенско-епидемиолошка служба је исти дан обавила надзор у предшколској и школској установи те је дала препоруке за спречавање ширења болести, а оне се односе на појачане хигијенске мјере, чишћење, дезинфекцију и провјетравање просторија. Такође, препоручено је да запослено особље информише родитеље да прате здравствено стање дјеце и да се, у случају појаве било каквих симптома, јаве љекару - навели су у Дому здравља Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана