Због чега би ослобађајућа пресуда Мухарему Штулановићу могла да буде поништена?

ГС
Због чега би ослобађајућа пресуда Мухарему Штулановићу могла да буде поништена?

Професор уставног права, др Милан Благојевић, сигуран је да и Врховни суд Републике Српске неће поступити по Закону о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Подсјећамо, Републичко јавно тужилаштво најавило је жалбу на ослобађајућу пресуду Мухарему Штулановићу, имаму и професору на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, који је оптужен да је Републику Српску означио као “геноцидну творевину”.

-Најава Републичког јавног тужилаштва РС да ће се жалити на јучерашњу пресуду Окружног суда у Бањалуци којом је тај суд ослободио Штулановића од оптужбе за повреду угледа Српске, уз образложење да је то кривично дјело престало да постоји јер га је укинуо Уставни суд БиХ у јануару ове године, неће значити да ће та жалба бити евентуално усвојена зато што Окружни суд при доношењу наведене пресуде није примијенио Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и да је због тога умјесто ослобађајуће пресуде Окружни суд требао наставити поступак и осудити Штулановића за повреду угледа Републике Српске - каже Благојевић за Српскаинфо.

Умјесто тога, додаје он, и Врховни суд Републике Српске ће, сасвим извјесно, у својој одлуци рећи да је и по њему правилна одлука Окружног суда да дјело повреде угледа Републике Српске више не постоји зато што га је укинуо Уставни суд БиХ, па оно због те одлуке више није кривично дјело. Другим ријечима, сигуран је Благојевић, и Врховни суд Републике Српске неће поступити по Закону о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

-Али ће Врховни суд евентуално усвојити жалбу Тужилаштва из једног другог разлога. Наиме, на јучерашњем рочишту у Окружном суду у Бањалуци поступајући јавни тужилац је хтјела да правно преквалификује предметно дјело из повреде угледа Републике Српске у кривично дјело изазивања националне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, али је у томе онемогућио поступајући судија, рекавши, правно неосновано, да та преквалификација наводно није дозвољена на главном претресу и да би значила вођење истраге на главном претресу.

Такво образложење поступајућег судије није законито, јер јавни тужилац по Закону о кривичном поступку има право да и на главном претресу изврши правну преквалификацију дјела – каже Благојевић.

Како тврди, тиме се не мијењају чињенице из оптужнице за које се суди па зато нема потребе да се води истрага, јер се истрага води ради утврђивања чињеница из одређеног догађаја, а не због правне квалификације или преквалификације тих чињеница.

– Зато, дакле, није законита одлука Окружног суда у Бањалуци да не дозволи јавном тужиоцу да на јучерашњем главном претресу изврши правну преквалификацију, а не измјену чињеница у предметној оптужници. И само зато се може очекивати да Врховни суд Републике Српске уважи такву жалбу јавног тужилаштва, а не зато што Окружни суд у Бањалуци није примијенио Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ – закључује Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана