Жбанић: Презентације на СФФ-у су као вијести, није уредник крив што постоје четници

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Позната режисерка Јасмила Жбанић огласила се поводом представљања филма Хероји Халијарда , режисера Радоша Бајића, у склопу Сарајево Филм Фестивала.

Гњев против СФФ-а настао због 90 секунди приказаних на Сарајево Филм Фестивалу, базиран је на много непровјерених информација у сврху сензационализма. Приказани клип је био дио програма за акредитиране професионалце, у затвореној сали. Дакле - то није био филм, него 90 секунди исјечка из једне од бројних регионалних презентација, навела је Жбанић.

Сликовитије речено - презентације на СФФ су као вијести из регије - информативни програм. Ако је у информативном програму лоша вијест - није уредништво криво што је поплава, што постоје четници и што људи воле четнике. СФФ не треба цензурисати 'вијести' из регије. Такве клипове видите десет пута дневно кроз медије.

Али битно је како се ова сензационалистичка реторика користи. Затворена презентација на СФФ-у је представљена као чин рехабилитација четничког покрета којем 'поклекну чак и многи међу нама' (цитат је из саопштења Градоначелнице). Иако добро зна да нико од људи из СФФ није за рехабилитацију четника, градоначелница лијепи ово срамну етикету која деградира читав фестивал.

 

Градоначелница кроз сензационализацију овог догађаја скреће пажњу са себе, да бисмо заборавили да је неки дан као чланица владајуће странке организовала протесте против власти. Преко СФФ-а се у медијима мијења тема, с оне актуелне, а то је да је Градоначелница дала своју подршку злостављачу жене и дала му своје мјесто у Скупштини Кантона. Иначе, странка градоначелнице је у власти и сарађује са рехабилитаторима четника, што је много опасније од 90 секунди клипа.

Због овог популизма штети се Фестивалу који је врхунски догађај у регији, који придоноси развоју културе, животу града, од којег користи имају сваки локални бизнис, таксисти, ресторани, хотели, музеји…Покушавају се деградирати позивима на оставку врхунски професионалци за које се отимају и Кан и Венеција и Берлин и који за разлику од градоначелнице раде врхунски свој посао, доводе врхунске људе и доносе врхунске вриједности у Сарајево.

Ја нисам у организацији фестивала, одговорно тврдим да приказивање овог клипа није направило никакву штету грађанима БиХ. Али штета коју су Градоначелница и медији својим непровјериним и манипулативним објавама урадили Фестивалу и Сарајеву је огромна и имаће огромне посљедице“, написала је Жбанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана