Завршено рочиште Дудаковићу у Суду БиХ

ГС
Завршено рочиште Дудаковићу у Суду БиХ

САРАЈЕВО - Некадашњем команданту Петог корпуса Армије РБиХ Атифу Дудаковићу, завршено је рочиште у Суду БиХ, које је одржано због захтјева Тужилаштва БиХ за одређивање притвора јер је прекршио мјере забране.

Адвокат Асим Црналић рекао је новинарима да очекује да ће одлука о приједлогу Тужилаштва БиХ бити донесена навјероватније сутра. Одбрана је тражила да се приједлог одбије као неоснован. Разлог због којег је Тужилаштво тражило притвор јесте говор Дудаковића који је од 15. априла ове године одржао на дан Армије РБиХ. Наиме, Дудаковић је одржао говор у сарајевској општини Нови Град, гдје је причао о “босанском инату”, злочинима, геноциду, опомињао “душмане” да “патриоте и те како све памте”, позивао Бошњаке “на јединство и спремност на одбрану државе”.

Међутим, одбрана тврди да он је он говорио о чињеницама, о Фочи, Жепи, Приједору, Вишеграду, те да ничим није посредно утицао на свједоке у овом предмету. Потврдио је да је споменуо Фикрета Абдића, али само као особу која је формирала аутономну покрајину и ни у каквом другом контексту.

Адвокат Црналић је на рочишту на којем је приказана снимак говора, казао на самом почетку, да је Атиф Дудаковић невин човјек.

- Од почетка овог поступка настоји се понизити прослављени командант који је са својим јединицама бранио БиХ - рекао је Црналић.

Подсјећамо, Дудаковићу, некадашњем команданту Петог корпуса Армије РБиХ, те још 16 припадника тог корпуса, суди се због злочина почињених на подручју Крајине. Према оптужници, Дудаковић и остали се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужница терети Дудаковића и остале за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана