Завршена "Скупштина на отвореном", најављено ново окупљање испред НСРС

ГС
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Скупштина на отвореном коју је организовала опозиција Српске у Бањалуци је завршена, а најављено је ускоро и ново окупљање.

Грађани и представници опозиционих партија у Републици Српској окупили су се испред зграде Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци , а скуп је био организован упркос полицијској забрани

" Посљедњи потези владајуће већине извеле су нас овдје данас. Урушен је Устав Републике Српске, а по њему предсједник Републике Српске мора да поштује све оно што донесе Народна скупштина Републике Српске."

Поручено је ово на почетку обраћања посланика и представника опозиције грађанима Бањалуке испред републичког парламента.

Полицијска управа Бањалука саопштила је раније да су донијели рјешење о забрани јавног скупа посланика Игора Црнатка, Вукоте Говедарице и Небојше Вукановића.

"С обзиром на одлуку о одређивању простора за одржавање јавих скупова и Законом о јавном окупљању, наведена локација није предвиђена за одржавање јавног окупљања. Посланици су поучени са наведеним законским одредбама и да је јавно окупљање могуће одржати на Тргу Крајине и парку "Младен Стојановић", односно на локацијама које је одредила локална заједница", наводи се у саопштењу полиције.

Ипак опозиционе партије нису одустале од намјере да "парламент на отвореном" организују баш испред скупштине, како су раније најављивали.

Тврде да им је полиција прво одобрила, а потом након неколико сати послала рјешење о забрани.

Жељко Дубравац, посланик Народног фронта у Народној скупштини РС казао је да никада нису помислили да ће морати бранити Републику Српску од изабраних представника власти прије свих СНСД-а.

 

"Погажени закључци парламента које је власт учинила недавно доказ су да је вријеме да се каже доста је. Тражимо сједницу Народне скупштине на којој ће се говорити и гдје ћемо тражити одговорност оних који су прекршили закључке Народне скупштине. Ако сједнице не буде, идемо у протесте широм Републике Српске. Они су деградирали овај Устав РС који држим у руци, а за који су животе дали хиљаде наших суграђана", рекао је Дубравац.

Небојша Вукановић, предсједник Листе за правду и ред, рекао је да је било доста деградације Парламента Српске, али њених грађана и институција.

"Обићи ћемо све општине у Српској и разговарати са грађанима", поручио је Вукановић.

"Понижавају Народну скупштину, а потписују разне декларације које ударају на Републику Српску. Задужују нас на све начине. Ово је први скуп, разговараћемо са народом, да вам полажемо рачуне. Срамно је што морамо бројати кораке и да не можемо грађане довести пред Народну скупштину Републике Српске. За то је крив предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић. Он је гори од Додика", рекао је Вукановић.

Игор Црнадак, шеф Куба посланика ПДП у НСРС, рекао је да се не може због једног човјека поништити и понизити највећи законодавни орган у Српској.

Разлог окупљања је неспровођење закључака Народне скупштине РС, а због чега су тражили и посебну сједницу са овом тачком дневног реда, што је такође одбијено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана