Завршена комеморација бошњачким жртвама у Поточарима

Танјуг
Foto: Анадолија

ПОТОЧАРИ- У Меморијалном центру у Поточарима завршен је званични дио комеморације Бошњацима страдалим током рата у БиХ, прије 27 година, слиједи вјерски дио када ће бити сахрањено 50 посмртних остатака идентификованих жртава.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је у свом обраћању да сваки пут када дође у Поточаре осјећа "терет неуспјеха међународне заједнице" да, како каже, заштити оне који су били изложени пријетњи да ће бити убијени.

Шмит је рекао и да свако онај ко, како је навео, негира и покушава да умањи број жртава "учаурен је у свјесно одабраном незнању".

"Сваки покушај да се оправда покољ невиних жртава", казао је Шмит, никада не може бити оправдано, а политика мржње и страха не доноси ништа осим патње и несреће.

Потпредсједник турске партије АК Нуман Куртумлус у Поточарима је пренио поруку предсједника турске Реџепа Тајипа Ердогана који је поручио да је дуг његове земље да обезбједи "будућност БиХ као јаке земље".

"Турска пружа сву неопходну помоћ сигурности БиХ. Нема сумње да су генерације младих гаранција мирне и просперитетне БиХ", навео је турски предсједник и поручио да ће Турска наставити да пружа допринос развоју БиХ.

Комеморацији је поред представника међународне заједнице у Поточарима присуствовао црногорски премијер Дритан Абазовић, који је у свом обраћању примјетио да данас на Балкану и даље живи дух мржње, раздора и подјела који се, како је навео, на срећу не манифестује ратним дешавањима.

"Прошлост не можемо да промјенимо, али можемо будућност. На нама је да изаберемо да ли желимо и даље да живимо на балканској међи или желимо да погледамо истини у очи, да пружимо сву подршку породицама жртава и да нас бијели нишани испред подсјете на геноцид, не над Бошњацима, него над људима", навео је Абазовић.

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић је изразио солидарност за жртвама и позвао је на помирење у БиХ.

"Да сви у БиХ радимо на поновном успостављању међусобног поверења и изградњи помирења и заједницке будућности", написао је Човић на Твитеру.

Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен потврдила је у Поточарима да њена земља сноси, како је казала, дио одговорности за неуспјех међународне заједнице у Сребреници 1995. године.

"Холандија је такође учествовала ту са својим најбољим намјерама... Ми патњу не можемо уклонити, али оно што можемо урадити јесте погледати историју право у очи...", рекла је и као јединог кривца за овај злочин оптужила , како је рекла, "војску босанских Срба".

Ипак, признала је:

"Међународна заједница је заказала да пружи адекватну заштиту. Као дио те заједнице, влада Холандије дијели одговорност за тај неуспјех. Због тога, нудимо вам своје најдубље извињење...", навела је.

У Поточарима се обратила и потпредсједница њемачког Бундестага Ајдан Езогуз, а путем друштвених мрежа огласили су и хрватски премијер Андреј Пленковић и предсједник Сабора Гордан Јандроковић.

Обиљежавање злочина у Сребреници током посљедњег рата традиционално је почело прије неколико дана низом манифестација, а након данашње комеморације биће сахрањено 50 посмртних остатака, идентификованих жртава.

Скуп су обезбјеђивали припадници МУП-а Републике Српске, уз подршку безбједносних снага БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана