Завршен марш „Стазом егзодуса 2024"

Г.С.
Foto: Срна

ВОЗУЋА – У мјесту Стог у општини Завидовићи у Федерацији БиХ данас је завршен марш „Стазом егзодуса 2024“.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима „Ураган“, „Фарз“ и „Бадр ал Босна“.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахедин“, те НАТО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

За Србе је борба за опстанак и идентитет на подручју Возуће и Озрена веома значајна, с обзиром на то да њихово постојање на овим просторима траје и прије манастирских задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијек, рекао је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом

„Народ је као ланац који траје, везе се и надовезује, и сви се трудимо да будемо јаке карике у том ланцу нашег постојања. Управо наши борци овдје, који су погинули мученички, били су ти који су се до посљедњег даха борили и животе положили да би сачували тај наш ланац и вјечно постојање“, изјавио је током обраћања митрополит Хризостом.

Пред спомен-капелом у изградњи у порти Цркве Светог Ђорђа у Стогу, гдје је служио парастос страдалим Србима, он је поручио да се од заборава мора сачувати мучеништво српског народа Возуће од Другог свјетског рата, укуљчујући посљедњи рат.

Према његовим ријечима, српски народ Возуће је бранио своја огњишта, куће, породице и завјете, као и историју и прошлост коју су преузели од предака, а која сеже далеко у прошлост, о чему свједоче бројни немањики манастири Возућица, Удрим, Озрен.

 

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, који је био у колони учесника Марша „Стазама егзодуса“, рекао је да је обавеза свих је одавање почасти преминулим саборцима у одбрани Републике Српске, као и да култура сјећања буде пренесена на млађе нараштаје,

„Данас, као и сваке године, нас више стотина је прошло жСтазом егзодусаж српског народа, ја бих рекао стазама голготе Срба, у знак сјећања на све оне људе који су у току Одбрамбено-отаџбинског рата уградили своје животе у стварању Републике Српске“, изјавио је Остојић након марша.

Он је поручио да Срби тим људима морају бити неизмјерно захвални и гајити културу сјећања, те преносити на млађе генерације.

„Можда је ово што данас радимо и присуство великог броја младих људи најбољи печат свега. Можда је у том смислу овај догађај један од најзначајнијих од свих обиљежавања значајних датума јер се овде окупља велики број младих који у маршу препјешаче 22 километра, а у путовању уче шта се дешавало током Одбрамбено-отаџбинског рата“, изјавио је Остојић.

Сви се морамо сјећати 10. септембра 1995. године

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац поручила је да се сви, не само савременици ратних дешавања и породице које су изгубиле неког свог, морају сјећати 10. септембра 1995. године, али свих других датума важних за Србе.

„Морамо их обиљежавати и преносити нашим покољењима значај дешавања са ових простора и значај генерално тековина Одбрамбено-отаџбинског рата“, изјавила је Граорчева, која је данас била у колони учесника марша.

Она је поручила да присуство на оваквим догађајима мора бити масовније јер само тако доказујемо постојање на овим просторима, не само Републике Српске, него генерално и у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана