Завичајна удружења обиљежиће 9. јануар у Новом Саду и Суботици

Срна
 Завичајна удружења обиљежиће 9. јануар у Новом Саду и Суботици

БЕОГРАД - Завичајна удружења, која дјелују у Војводини, обиљежиће Дан Републике Српске у недјељу, 8. јануара, у Новом Саду, и у понедјељак, 9. јануара, у Суботици, у присуству шефа Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића.

Представништво Републике Српске у Србији у складу са својим програмским опредјељењима континуирано подржава завичајна удружењима и њихове активности које су усмјерене на његовање и очување Републике Српске и Србије, идентитета, културе, језика, ћирилице, традиције, обичаја и веза са завичајем, саопштено је из Представништва.

Савез крајишких удружења из Новог Сада обиљежиће Дан Републике Српске у недјељу у 18.00 часова у новосадском СПЕНС-у, док ће Завичајна заједница Република Српска из Суботице овај дан обиљежити у понедјељак у 13.00 часова у ресторану “Двор”.

Савез крајишких удружења из Новог Сада, заједно са пријатељским организацијама, седму годину заредом свечано обиљежава 9. јануар - Дан Републике Српске, као и православни празник посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану.

На свечаности у Новом Саду се очекује присуство великог броја званица из друштвеног, културног и јавног живота Војводине и других дјелова Србије и представника завичајних организација.

Овај савез окупља организације које својим радом и залагањем доприносе завичајној и националној идеји и очувању српског народног бића, а све заједно ће послати поруке мира, јединства, саборности и постојаности....

Припремљен је богат културно- умјетнички програм, обраћање званичника и домаћински угођај, уз предходно обављен чин ломљења славског колача.

Завичајна заједница Република Српска из Суботице, обиљежава девету годину заредом Дан Републике Српске, 9. јануар, као и славу свог удружења Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Свечаност ће почети ломљењем славског колача и обраћањем званичника, уз пригодан програм, евоцираће се успомене на стварање Републике Српске.

Из Завичајне заједнице поручију да морамо бити одговорни и чувати успомену на све наше страдалнике који су своје животе дали за одбрану Републику Српску.

Очекује се присуство и градоначелника Суботице Стевана Бакића.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Свечани дефиле поводом 9. јануара, Дана Републике први пут ове године биће одржан у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана