Затражена смјена руководства Завода за инвалидну дјецу у Пазарићу

Срна
Foto: avaz.ba

САРАЈЕВО - Учесници мирног протеста испред Завода за збрињавање ментално инвалиде дјеце и омладине у Пазарићу, крај Сарајева, данас су поручили да нема мјеста насиљу у друштву и затражили смјену директора Завода у којем је недавно откривен нови случај нехуманог поступања са штићеником.

На протесту који је организовала Унија лица и организација лица са инвалидитетом у Федерацији БиХ /ФБиХ/ истакнуто је да отказ радници која је злостављала штићеника није рјешење проблема.

Из Уније подсјећају да мјесецима траже смјену директора Завода, сматрајући га одговорним за дешавања у која је јавност имала увид, али да је реакција надлежних изостала.

Аднан Дервишевић у име Уније лица и организација лица с инвалидитетом ФБиХ данас је рекао да до краја наредне седмице очекује да руководство завода поднесе оставку.

На скуп су дошли и становници Пазарића, међу којима и Ведин Ишерић, који је изразио увјерење да се крије стање у свим социјалним институцијама, не само у Пазарићу.

Ишерић је оцијенио да није рјешење отпустити једног радника или једног директора, већ да треба строго казнити починиоце и одговорне како се тако нешто никада не би поновило.

Скуп је одржан у тишини како се не би узнемиравали корисници Завода у Пазарићу, а окупљени, њих неколико десетина, поручили су да су спремни да истрају у борби за права лица са инвалидитетом.

Учесници скупа, међу којима су били и појединци из земаља региона, те представници више невладиних организација, упутили су подршку свим лицима која бораве у Заводу и њиховим породицама, као и свим часним и пожртвованим радницима ове установе који свој тежак посао раде професионално и са емпатијом.

Прије неколико дана у јавност је доспио снимак на којем се види радница Завода како удара једног штићеника и галами на њега, а прије четири године објављене су фотографије дјеце штићеника Завода у Пазарићу која су била везана за радијаторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана