Затражена смјена руководства Комисије за очување националних споменика

Срна
Затражена смјена руководства Комисије за очување националних споменика

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упутила је овом дому закључак у којем се тражи да се од Предсједништва захтијева смјена руководства Комисије за очување националних споменика у БиХ.

Закључак је усвојен једногласно на сједници Комисије којој су присуствовали чланови из реда српског и хрватског народа, док бошњачки чланови нису били присутни.

Доношење закључка образложено је тиме што Комисија за очување националних споменика није именовала руководиоца Секретаријата стручне службе ове комисије, као и због тога што Комисија није поступала по налазима Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Сњежана Новаковић-Бурсаћ рекла је да је донесено још неколико закључака којима се, између осталог, од Министарства правде у Савјету министара тражи да се изјасни о томе да ли у овоме постоје елементи кривичног дјела, као и да Агенција за државну службу поништи своје незаконито мишљење.

-Тражимо и од Предсједништва да реагује и тражимо од Комисије за очување националних споменика да своје поступања усклади са законом када је у питању именовање извршног функционера и да се поступи по другим закључцима Дома народа - навела је Бурсаћева.

Она је рекла да се на данашњој сједници Комисије видјело шта значи узурпација институција од појединаца из бошњачког народа, који многе институције подразумијевају својим власништвом.

Говорећи о ревизорском извјештају о финансијском пословању Комисије за очување националних споменика, Бурсаћева је рекла да је према предоченим налазима ревизије било много злоупотреба који се односе на именовање или задржавање на позицији одређених људи, као и питања надлежности, јер је Комисија у протеклом периоду излазила из Анекса осам Дејтонског споразума.

-Све је то имало политичку позадину, гдје се од ове комисије настојало направити нешто што она није по Анексу осам Дејтонског споразума и нешто што је културну политику усмјеравало у погрешном, њима жељеном смислу грађења нових идентитета и политике унунитарне приче - рекла је Бурсаћева након сједнице Комисије за финансије и буџет.

Током расправе о овој тачки дневног реда члан Комисије за финансије и буџет Никола Шпирић рекао је да треба инсистирати на спровођењу препорука Канцеларије за ревизију, јер постоји проблем да Комисија за очување националних споменика БиХ њихове препоруке не жели реализовати.

Члан Комисије за очување националних споменика Анђелина Ошап-Гаћановић рекла је да су према унутрашњим правним актима - Пословнику и Правилником о унутрашњој организацији, чланови Комисије за очување националних споменика дужни да спроведу јавни оглас за именовање руководиоца Секретаријата стручне службе ове комисије.

-Од колега тражим да радимо у складу са овлаштењима која нам је дало Предсједништво, то сам стављала на дневни ред, међутим одбија се поступити, јер колеге одбијају да покрену тему јавног огласа, тако незаконито штитећи једно лице које је на овој позицији већ три године ван мандата - нагласила је Гаћановићева.

Она је додала да то лице управља стручном службом која је Анексом осам Дејтонског мировног споразума предвиђена да буде служба која Комисији помаже у активностима.

Током расправе на сједници о ревизорском извјештају, Гаћановићева је истакла да у Комисији за очување националних споменика постоји неједнака национална заступљеност, наводећи да је у њој запослено 85 одсто Бошњака.

-У таквој ситуацији не можете да остварите једнаку заштиту националних споменика различитих народа, јер не може представник који познаје сам једну културу добро да штити добра друге културе -  навела је она.

Гаћановићева је нагласила и да је Комисија радила одређене пројекте који нису у њеној надлежности, а који се односе на одређене грађевинске радове, иако за то нема кадар.

-Немамо рестаураторе и конзерваторе, ми то не можемо да радимо нити имамо правно овлаштење који нам омогућава да то радимо - нагласила је Гаћановићева.

Она је подсјетила да је Комисија за очување националних споменика институција проистекла из Дејтонског споразума, те да би требала бити институција свих народа, наводећи да се претходне године кроз нападе на предсједника Републике Српске Милорада Додика и Српску православну цркву о наводном отуђењу Чајничког јеванђеља правила одвојена, самостална институција која прави босанско-херцеговачку културу, иако за то не постоји правна могућност.

-Постоји тенденција да се кроз оваква незаконита дјеловања ствара рад који не подлијеже ничијој контроли - навела је Гаћановићева.

Члан Комисије за финансије и буџет Илија Цвитановић, говорећи о националној заступљености у органима надлежним за управљање Комисијом за очување националних споменика, рекао је да је срамота да нема Хрвата у овим структурама.

-Да имате институцију на нивоу БиХ у којој нема ниједног Хрвата, врло занимљиво - навео је Цвитановић.

Осим ове тачке дневног реда, Комисија за финансије и буџет разматрала је и ревизорске извјештаје са резервом Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, Правобранилаштва БиХ, Граничне полиције, Управе за индиректно опорезивање и Канцеларије за ветеринарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана