Зашто се у ладици држи предмет "Штулановић": Имам Српску називао геноцидном

Независне
Зашто се у ладици држи предмет "Штулановић": Имам Српску називао геноцидном

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске још увијек, четири мјесеца након запримљене жалбе, није донио другостепену пресуду Мухарему Штулановићу, имаму и професору на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, који је оптужен да је Републику Српску означио као "геноцидну творевину", те у првостепеном поступку ослобођен оптужби.

Овај предмет је, с правне стране, и те како занимљив, јер је Окружни суд у Бањалуци у првостепеном поступку испоштовао одлуку Уставног суда БиХ, а не Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који је донијела Народна скупштина Републике Српске (НС РС).

Подсјећања ради, 13. јануара прошле године је на YоуТубеу објављен видео-снимак на којем је приказан Штулановић како Српску назива "геноцидном творевином", а његова изјава је изазвала оштре критике у Српској.

"Овдје у џамији, браћо, а то је сурова реалност и многих појединаца по нашим џамијама и џематима, и са нама сједи неко ко је појединачно баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара, у виду геноцидне творевине 'ер ес', дана којег они славе, остао без 17 чланова најближе родбине. Који се, пазите то, нису изгубили, како се то замумуљено говори и представља, него су сви побијени и поклани само из разлога што нису били Срби", говори Штулановић у спорном снимку.

Окружни суд у Бањалуци потом је потврдио оптужницу коју је против Штулановића 4. децембра 2023. поднијело Републичко јавно тужилаштво. Према наводима оптужнице, Штулановић је у вјерском објекту у комплексу Исламско-педагошког факултета у Бихаћу, у току вјерског обреда, одржао говор у којем је изложио порузи, презиру и грубом омаловажавању Српску, означивши је као геноцидну творевину.

Републичко јавно тужилаштво оптужило је Штулановића за повреду угледа Републике Српске и њених народа из члана 280а. Кривичног законика Републике Српске.

Међутим, 18. јануара ове године одржана је пленарна сједница Уставног суда БиХ, који је утврдио да члан 280а. Кривичног законика Републике Српске није у складу с Уставом БиХ, нити Европском конвенцијом, због чега је ову одредбу укинуо.

Дакле, Окружни суд у Бањалуци је морао да се одлучи: да ли да поштује одлуку Уставног суда БиХ или Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске. И бањалучки суд је, 29. фебруара, поручио - поштујемо одлуку Уставног суда БиХ.

"Након потврђивања оптужнице донесена је одлука Уставног суда БиХ и ово дјело је декриминисано. Будући да су одлуке Уставног суда БиХ обавезне и коначне, суд је закључио да је ово дјело декриминисано", казао је приликом изрицања ослобађајуће пресуде судија Окружног суда Бањалука Синиша Марковић.

На почетку тог рочишта Марковић је питао тужитељку Драгицу Глушац да ли остаје код предметне оптужнице, с обзиром на одлуку Уставног суда БиХ.

"Оптужница је потврђена. Таква је каква је. Ако је амнестиран тај члан закона и то кривично дјело, није обиљежје кривичног дјела и ријечи оптуженог", рекла је тада тужитељка.

И док је Окружни суд у Бањалуци, дакле, става да се Штулановић није огријешио о закон, Републичко јавно тужилаштво је затражило "друго полувријеме" ове правне утакмице.

"Увидом у евиденције које води Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, утврђено је да је 5. априла 2024. године ово одјељење Врховном суду Републике Српске путем Окружног суда у Бањалуци упутило жалбу против пресуде Окружног суда у Бањалуци којом је оптужени Мухарем Штулановић ослобођен оптужбе", рекла је за "Независне новине" Драгица Тојагић, секретар Тужилаштва.

Тужилаштво је, како је додала, жалбу уложило због битне повреде одредаба кривичног поступка, због повреде Кривичног законика и због погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања.

"Врховни суд до сада није донио одлуку по жалби", навела је Тојагићева, док су нам из Врховног суда Републике Српске казали да ће предмет бити ријешен према плану рјешавања предмета у Кривичном одјељењу.

И из Окружног суда у Бањалуци, који је 29. фебруара донио првостепену пресуду, речено нам је да она још увијек није правоснажна. У овом суду сазнајемо да је Врховни суд Републике Српске предмет запримио 24. априла ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана