Зашто Сатлеру смета Бањалука

Маријана Миљић Бјеловук
Зашто Сатлеру смета Бањалука

БАЊАЛУКА - Нема потребе да се представници Европске уније у БиХ мијешају у разговоре домаћих политичких актера о питању сједишта апелационог суда. Њихова образложења зашто је Бањалука погрешна локација су несувисла и немају никаквог основа.

Поручили су то представници Српске и то након што је из Делегације ЕУ у БиХ саопштено да су разочарани што лидери владајућих странака на нивоу БиХ нису постигли компромис у вези са сједиштем апелационе институције Суда БиХ.

- Европска унија не треба да се мијеша у питање гдје ће бити смјештено апелационо одјељење Суда БиХ. Договор о томе треба да постигну домаћи политички актери. Не видим разлог зашто неко од странаца инсистира да сједиште буде у Источном Сарајеву - рекао је “Гласу” посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић.

Наглашава и да је логично да, ако ће сједиште бити у Српској, да сама Република и њени челници одлуче у којем дијелу њене територије је то најсврсисходније и најбоље.

- Они инсистирају да сједиште буде у Источном Сарајеву да њихове судије, које раде у том суду, не морају путовати у Бањалуку, него да су фактички у Сарајеву, односно да не морају путовати на посао. Те судије морају се одрећи комфора. Они треба да прихвате да је и Бањалука дио БиХ те да и највећи град Српске треба да буде сједиште једне од правосудних институција са нивоа БиХ - рекао је Петковић и додао да не зна када би разговори домаћих актера о овом питању могли бити настављени.

Истог става је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милорад Којић, који наводи да је ЕУ својим саопштењем само потврдила да постоји стална комуникација и договор између људи у европској делегацији и бошњачких политичара.

- Они су, у ствари, поновили све оно што је министар иностраних послова Елмедин Конаковић рекао на претходном неуспјелом састанку лидера када је то питање било на дневном реду. Дио међународног фактора жели да апелациони суд буде у Источном Сарајеву како би и даље имали контролу и могли да имају утицај на судије апелационог суда  - казао је “Гласу” Којић.

Нагласио је да су практични разлози које ЕУ спомиње зашто је Источно Сарајево добар избор, односно Бањалука погрешан, у најмању руку несувисли.

- У одређеним или већини случајева за било коју врсту кривичног дјела одлучује Суд БиХ чије је сједиште у Сарајеву, а не апелациони суд. Дакле, њихово образложење је несувисло и унапријед заједнички смишљено. Не могу ме изненадити оптужбе страних амбасадора или у конкретном случају делегације ЕУ јер су увијек, према њима, Срби криви за неуспјеле договоре - закључио је Којић. 

Из ЕУ су поручили да је приликом разговора о нацрту закона о судовима БиХ и разговора у вези с тим гдје ће бити локација апелационог суда у обзир потребно узети близину кључних елемената као што су тужилаштва, затвори и казнено-поправне установе, те услуге правне помоћи. На основу тога, из ЕУ су поручили да не виде никакав разлог да политички актери инсистирају на Бањалуци умјесто на Источном Сарајеву.

Додик

Лидер СНСД-а Милорад Додик је након састанка челника владајућих странака на нивоу БиХ прошле седмице рекао да није постигнут договор о нацрту закона о судовима БиХ, односно сједишту апелационог суда.

- Бошњачка страна је за неки облик суда, а не апелационог одјељења. Партнери из ФБиХ сматрају да суд треба да буде у Републици Српској, али на другој локацији, односно нису за Бањалуку. То није коректно - поручио је тада Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана