Зашто је више од 50 одсто становника Српске против уласка БиХ у ЕУ

Маријана Миљић Бјеловук
Зашто је више од 50 одсто становника Српске против уласка БиХ у ЕУ

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА - Народ у ФБиХ и Републици Српској ништа спектакуларно не очекује од Европске уније, него само да се више не пуца. Илузије грађана о тој европској заједници су постале прошлост.

Став је то саговорника “Гласа” у коментарима на најновије истраживање Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) о подршци приступању БиХ у ЕУ које је показало да би за чланство гласало 71,2 одсто испитаника. Према том истраживању, улазак у ЕУ би подржало 83,8 одсто испитаника у ФБиХ, 48,3 одсто у Српској и 75,1 одсто у Брчко дистрикту.

- Многе илузије које је наш народ имао о ЕУ су спласнуле. Људи су једноставно разумјели понашање бројних европских чиновника и дипломата који су се бавили регионом и БиХ и који су овдје боравили. Једноставно схватају да у ЕУ није онако како нам је уназад годинама било предочавано - рекао је “Гласу” правник Милко Грмуша који прати политику ЕУ према БиХ. 

Да је тако увјерио се и сам када је комесару за људска права у Савјету Европе писао о кршењу бројних људских права када је ријеч о запошљавању у јавном сектору. 

- У допису сам навео да се на конкурсе у јавном сектору, поготово на руководећим позиција, махом примају чланови партије која је у коалиционом споразуму добила то мјесто. На та радна мјеста нико други и не помишља да конкурише. Цитирао сам правне норме којима је то забрањено и позвао се на одговарајућу резолуцију Савјета Европе. Замолио сам комесара да на то реагује, али до данас нисам добио одговор - навео је Грмуша. 

Да је нешто погријешио у допису, наводи, из Савјета Европе би га упозорили. 

- Они једноставно ћуте. То значи да се представници европских институција понашају према животним проблемима и темама људи у цијелој БиХ практично на исти начин како се понашају и наши политичари. Дакле, ако се ти људи у ЕУ понашају према мени исто као и ови наши политичари па зашто бих ја онда био за улазак земље у ЕУ. То је моје лично искуство, а које дијеле и други бројни грађани - казао је Грмуша. 

Поред тога наглашава и да изјаве европских политичара говоре у прилог чињеници да они не желе проширење ЕУ са земљама са Балкана.

- Сам предјседник Француске Емаунел Макрон је говорио о томе у више наврата. Он је и у Београду рекао: “Извините грађани Србије, није више до вас, ми у ЕУ нисмо ни близу консензуса да вас примамо у ЕУ таман да испуните све услове” - подсјећа Грмуша на Макронову реченицу из Београда. 

Наводи и да је тренутно подршка грађана БиХ о уласку у ЕУ прилично висока имајући у виду колико је далеко тај формални тренутак приступања. 

- Важно је да ми унутар себе реализујемо те европске стандарде који се тичу живота обичног човјека и квалитета јавних и здравствених услуга и да ми имамо Европу унутра, а онда ћемо касније лакше и формално постати члан. Сулудо је да постанемо члан ЕУ само због нечијих геополитичких разлога, а да се ништа код нас не промијени у корист обичног човјека - наводи Грмуша. 

Ту тезу, наводи, већина људи на овим просторима све више схвата, што поткрепљују и истраживања јавног мњења.

- У Српској је мањи проценат подршке јер су људи раније схватили све те нелогичности. Хтјели смо у ЕУ да бисмо живјели боље. То је идеја стара 50 година. Међутим, не живи се боље, свуда примијетимо непотизам и корупцију. С обзиром да видимо да политичари свуда на свијету, па и ЕУ гледају само себе и гледају како да што више злоупотријебе јавне ресурсе онда људи схватају да то није онако како је нама представљано - рекао је Грмуша.

Подсјећа и да су прије 20 година у БиХ основне теме биле реформа полиције, уставна реформа те да су све то били као услови које је потребно испунити да би БиХ добила статус кандидата за улазак у ЕУ. 

- То су биле теме око којих је горјела земља. И након свих ових година ништа од тога није реализовало, а ми опет постали кандидат. То говори да су нас тада лагали, да то нису били услови да уђемо у ЕУ. Такође нам даље говоре да уопште нису хтјели да нас приме у ЕУ него дају титуле које ништа не значе као што су кандидат, земља кандидат за кандидата, кандидат који је први идући на реду. То ништа не значи - поручује Грмуша. 

Додаје да то људи све више разумију. 

- Народ је рад да постанемо чланица ЕУ јер сматрају да неће бити рата. Дакле, нама је послије свих година у принципу најважније да се не пуца - закључио је Грмуша. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана