Зашто је Шмит покушао да у исту раван стави Изетбеговића и Младића

Вељко Зељковић
Зашто је Шмит покушао да у исту раван стави Изетбеговића и Младића

БАЊАЛУКА - Кристијан Шмит, односно паметнији који стоје иза њега, рачунају да ће забраном спомињања Алије Изетбеговића у уџбеницима историје Срби лакше прихватити да избришу и Радована Караџића и Ратка Младића, као и да ће укидање безвизног режима за Русе лакше прогутати ако се то примијени и на Турке. Међутим, опет је на сцени погрешна процјена протектората да ће паралелна присила над и Србима и Бошњацима, који су у хроничном сукобу, довести до њиховог узајамног зближавања. Неће.

Каже ово за “Глас Српске” професор емеритус Ненад Кецмановић, наводећи да ће ефекат бити, што се већ показало, само у једној ствари - сви против Шмита.

- Можда ће се и Бошњаци присјетити да је он ипак само њемачки туриста па му укинути боравишну дозволу - каже Кецмановић коментаришући збрку коју је Кристијан Шмит изазвао у ФБиХ, након изјаве да у уџбеницима историје не би требало да буду слике Ратка Младића и Алије Изетбеговића, након чега је од стране представника бошњачких политичких партија и разних удружења затражено прво његово извињење, а онда и смјена.

Према ријечима Кецмановића, сада поред Радована Караџића и Ратка Младића, у уџбенике у БиХ не може ни Алија Изетбеговић. Ни недјељу дана прије тога, додаје, речено је да нема безвизног режима за Русе, али ни за Турке.

- То је изненађујуће освјежење у политици колективног Запада, ПИК-а, ОХР-а, у БиХ, па и Шмита, који се лажно представља као високи представник. До сада су високи представници ударали само по српској страни на задовољство бошњачке, а сада су ударили истовремено на обје. Најзад нешто ново -каже Кецмановић.

Наводи и да се годинама већ пита откуда суманута идеја да се политичким инжењерингом изградње држава и нација од Срба, Хрвата и Бошњака може направити нека унитарна босанска наднација у централизованој држави БиХ, када, ваљда знају, то у прошлости у више покушаја није успјело.

Османлије су, каже Кецмановић, привилегијама награђивале конверзију хришћана на ислам са циљем да сав народ у босанском вилајету постане муслимански. Нису успјели, указује, као ни “К унд К монархија”, односно Калај који је направио стратегију трансформације сва три народа у Босанце.

Комунистичка СР БиХ, наводи даље Кецмановић, такође је покушавала да кроз “заједништво и суживот” изгради неку врсту јединственог босанског идентитета управо истовременим сузбијањем сва три национализма. Екстерни метод, појашњава, био је обрачун са “својатањем и душебрижништвом” Београда и Загреба, те интерни - санкционисање националиста по “националном кључу”.

- Старије генерације се сјећају, ако националистички испад направи неки имам на хутби петком у подне, могли сте бити сигурни да ће у кратком року доћи на тапет и православни свештеник па онда и католички. Ако неки српски интелектуалац прекорачи границу национално дозвољеног могао је да се припреми да ће ускоро бити позван и муслимански и хрватски. Могло је да се ради и о злоупотреби у привреди: послије афере “Агрокомерц” и страдања Фикрета Абдића, отворен је случај Јоле Мусе у мостарском “Алуминијуму”, а затим Рајка Дукића у “Глиници” у Милићима. Какав је био ефекат? Народ би се идентификовао са национално својим, а онда би му лакнуло када би надрљао неко од њихових. Менталитет народа се споро мијења: Нека цркне и комшијина крава - закључио је Кецмановић на крају.

“Миротворац” жртвовао мир

Представници бошњачких партија и удружења затражили су извињење Кристијана Шмита након изјава о Изетбеговићу и Младићу. У међувремену је стигло саопштење ОХР-а, у којем се наводи да су Шмитове изјаве погрешно протумачене те да је Изетбеговић “био кључна личност у постизању мира и Дејтонског споразума и да је својим дјеловањем спасио многе животе”. Коментаришући ове наводе српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су Изетбеговић, Сакиб Махмуљин и припадници “Ел муџахедина”, очигледно миротворци по укусу и критеријуму ОХР-а.

- Нема мира, ни коегзистенције између исламске вјере и неисламских друштвених и политичких институција. Ово је мирољубиви цитат из мирољубиве Исламске декларације коју је написао, да парафразирам ОХР, чувени миротворац и спаситељ људских живота Алија Изетбеговић - поручила је Цвијановићева подсјећајући да је Изетбеговић рекао да ће жртвовати мир за суверену БиХ, што је недуго затим и урадио, нажалост и на штету свих народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана