Зашто бошњачки политичари због свега што им смета прво трче у ОХР

Маријана Миљић Бјеловук
Зашто бошњачки политичари због свега што им смета прво трче у ОХР

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Бошњачки политичари ни овај пут нису пропустили прилику да обрукају БиХ гдје год могу и пред ким год стигну. Ти “силни” и “славни” хероји из ФБиХ који стално пријете Републици Српској са десетинама корпуса и неким дроновима су до сада показали само да су обични лажљивци и плашљивци.

Реакција је то саговорника “Гласа Српске” на потезе бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића који је дигао халабуку о доласку војних и полицијских кадета из Србије на обиљежавање 82. годишњице битке на Козари. Бећировић је искористио ту прилику да оде и да се жали Кристијану Шмиту гдје такође није прошао како је очекивао. Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић на крају је признао да је долазак кадета из Београда био планиран те да није прекршен нити један акт. Међутим, након тога Бећировић се већ по устаљеном рецепту није извинио, већ је, како наводе наши саговорници, само забио главу у пијесак као ној. 

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је за Срну да су се сарајевски политичари претворили у најобичније дрекавце који хорски кидишу на Србију, Републику Српску и Србе.

На питање да прокоментарише хистерију бошњачких политичара и медија у вези са дефилеом 30 младића и дјевојака кадета Војне академије у Београду који су присуствовали обиљежавању геноцида над српским народом на Козари, Цвијановићева је рекла да су својом хистеричном реакцијом јасно показали да им смета све што је српско па макар то били студенти или кадети.

- Они су главни кривци за константну политичку кризу и за све неуспјехе БиХ. Поједини странци који вјерно прате њихову хистерију и мржњу су допринијели овом неиздрживом стању и све су довели до потпуног бесмисла - констатовала је Цвијановићева.

Непотребна галама

Декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин рекао је да су бошњачки политичари дигли толику дреку и страх због десетак до 15 кадета из Србије, међу којима је било и жена, да је то несхватљиво и неразумљиво.

- Они око свега што се догађа у Републици Српској и што је везано за српска питања дижу халабуку, јаучу и кукумачу и плачу те одлазе у стране амбасаде да траже као неку помоћ и заштиту. Ни од тих странаца у посљедње вријеме не добијају неке охрабрујуће потезе што је сасвим логично  - казао је “Гласу” Жупљанин.

Сва халабука, наводи Жупљанин, дигла се око нечега што је уобичајено.

- Ријеч је о редовним програмским активностима и сарадњи двију сусједних земаља. То само показује постојање пријатељских  односа Србије и Републике Српске, а у складу са Дејтонским мировним споразумом и Споразумом о специјалним и паралелним везама Републике Српске и Србије - навео је Жупљанин.

У овом случају, наглашава он, ријеч је о исконској мржњи бошњачких политичара, у првом реду Бећировића, према свему што је српско.

- Та мржња је толико јака са те стране да она занемарује и рушење личног и колективног интегритета. На тај начин највише се штети самој БиХ. Што више притискају и лажу, обмањују, политизују и пријете то је све мање БиХ. Тако да ће сасвим сигурно они бити ти који ће на крају једног дана у цијелости сахранити БиХ. Јер једноставно немогуће је да они нападају све што дође са подручја Републике Српске и што је српско, а да истовремено са тим људима и са том Републиком Српском живе у истој држави - поручио је Жупљанин.

Наглашава да је управо због тога неминовно да ће се једног дана управо показати то да су они били ти који су највише срушили и урушили БиХ јер једноставно таква каква они мисле нити може, нити ће опстати у будућности.

- Она у будућности може опстати само онако како је устројена Дејтонским споразумом и онако како то предвиђа Устав БиХ и ентитета. Они неће ни у периоду пред нама одустати од својих намјера и стратегија, које су погубне и које су стратегије улице. То су популистичке стратегије које воде само ка распиривању мржње и стварању ратнохушкачке атмосфере и осјећаја несигурности свих у БиХ. То посебно чине у изборним годинама  - навео је Жупљанин.

Република Српска, наводи он, требало би да настави са проналаском јасног одговора о свему те да аргументовано и са доказима указује на то да оно што они говоре није тачно.

- То је био случај и сада и на том фону Српска ће наставити да се понаша. Нико од бошњачких политичара из Сарајева, прије свега сам Бећировић, није нашао за сходно да каже нешто када су званичне институције потврдиле да је све било урађено по закону, односно да доласком кадета није прекршен нити један акт.  Нико није ни помислио да се извини. Они погну главе и забију их у пијесак као ној и од тог пијеска ништа не виде. Образ су већ довољно упрљали, а та прљавштина од пијеска чини га само додатно прљавијим, а никако чистијим - закључио је Жупљанин.

Представа за јавност

Политиколог Мирко Матић наводи да не види разлог зашто политичари у Сарајеву дижу галаму у вези са доласком кадета из Србије у Републику Српску.

- Узимајући у обзир да је Србија, заједно са својим институцијама, гарант Дејтонског мировног споразума, не видим ниједан разлог да кадети Војне академије не шетају слободно улицама града Приједора. Посебно јер Србија никада до сада није угрозила територијални интегритет БиХ и увек је деловала у интересу сва три конститутивна народа узимајући у обзир и посебне везе са Републиком Српском - казао је “Гласу Српске” Матић.

Одлазак Бећировића код Кристијана Шмита, наводи Матић, јесте управо акт његове немоћи.

- То је ништа друго него представа за јавност која неће имати реалне последице. Долазак кадета, дакле лица која су на школовању у систему одбране Републике Србије, је најављен и испуњене су све протоколарне обавезе, стога је дизање једног оваквог чина на ниво најважнијег догађаја у држави крајње непотребан - навео је Матић.

Он је овом приликом подсјетио Бећировића да униформисаним лицима Оружаних снага БиХ која се налазе на школовању на Војној академији у Београду нико не прави проблем због тога.

Реторика

Слободан Жупљанин рекао је да су бошњачки политичари преузели  реторику која долази са глобалног нивоа.

- Читав глобални свијет понаша се на начин да правило и право не важе и да могу лагати и обмањивати те да успут за такво понашање не сносе никакву одговорност. Бошњачки политичари су преузели ту реторику која ће врло брзо доживјети свој крај. Она неће моћи опстати јер све више људи у свијету препознаје такву врсту понашања и исказују своје противљење томе - казао је Жупљанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана