Жарко Лакета за "Глас": Није вријеме да ЕУ диже руке од миграната

Маријана Миљић Бјеловук
Жарко Лакета за "Глас": Није вријеме да ЕУ диже руке од миграната

БАЊАЛУКА - БиХ добија одређену суму новца од међународних организација у управљању миграцијама, али тај износ мора бити далеко већи како бисмо се изборили. Тај проблем није код нас настао, ми се бавимо само његовим посљедицама, а узроцима мора да се бави ЕУ.

Казао је ово “Гласу” директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета коментаришући покушаје све већег броја земаља ЕУ да, након што су отвориле своја врата мигрантима, сада иста затварају, те терет желе да пребаце на земље које нису чланице ЕУ, а међу којима је и БиХ.

У БиХ, наводи Лакета, постоји стратегија управљања миграцијама, коју је усвојио Савјет министара, а у којој је децидно наведено када и у којем периоду и оквиру власти треба да преузмемо управљање миграцијама.

- Већ идуће године БиХ треба да преузме управљање миграцијама. Наведено је неколико приједлога како то исфинансирати. Дијелом је то и буџет БиХ, али ми заговарамо да већи дио тог терета преузму ЕУ фондови - казао је Лакета.

Навео је да БиХ тренутно располаже одређеним средствима за управљање миграцијама од стране Европске комисије, а које имплементирају одређене међународне организације, као што је ИОМ те УНХЦР које пружају помоћ у управљању миграцијама унутар земље.

- Сваке године Европска комисија одобрава одређена средства за миграције не само у БиХ већ у читавој југоисточној Европи и региону. То ће се наставити, али је забрињавајуће да ћемо како ми, тако и Србија, Хрватска, Црна Гора у неком наредном периоду имати све мање новца од Европске комисије, односно Европске уније - поручио је Лакета.

Највећи износ новца који добија БиХ, наводи Лакета, односи се на заштиту границе те се из тог дијела дио средстава прераспоређује за друге намјене и све оно што вуче за собом ланац управљања миграцијама.

- ЕУ мора издвојити знатна средства за миграције из разлога што су многе њене чланице у самом почетку биле попустљиве о питању миграција. Сада када је, што кажу, “вода дошла до грла”, поједине желе да уведу контроле на својим границама без обзира на Шенген, као што је случај са Њемачком - нагласио је Лакета.

Нагласио је да ЕУ мора посветити више пажње и одвојити много више средстава за земље које имају и највише проблема са мигрантима.

- Мигранти иду из земаља које нису чланице ЕУ до земаља које јесу њене чланице, све зависи на који начин те руте функционишу, гдје је једноставнија. На тим рутама улазе у Србију, Црну Гору и БиХ и иду даље ка ЕУ - нагласио је Лакета.

Поента је, истиче Лакета, да се добијају одређени износи новца, али према његовом мишљењу и безбједносних агенција у БиХ, тај износ треба да буде знатнији како према БиХ тако и другим земљама.

- То није наш проблем, већ ЕУ, они морају помоћи нама у неком дијелу руте на којој се налазимо. Сада није рјешење да Њемачка уведе контролу на границама. Када се говорило да то не треба, нико од њих није желио да чује - закључио је Лакета.

Конференција

Из Министарства безбједности БиХ саопштено је да ће на Јахорини 19. и 20. септембра бити одржана министарска конференција “Сарајевски дијалог о миграцијама”. На дводневној конференцији окупиће се министри и директори полиција региона, представници међународних организација и експерти у области миграција.

- Сарајевски дијалог о миграцијама стратешка је иницијатива усмјерена на рјешавање сложених миграцијских изазова са којима се суочавају БиХ и шири регион Балкана - наведено је у саопштењу Министарства безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана