Зарић: Нелогичности у случају „Рачак“ наводе на сумњу да је све инсценирано

СРНА
Зарић: Нелогичности у случају „Рачак“ наводе на сумњу да је све инсценирано

БЕОГРАД - Новинарка и ауторка филма Досије Косово "Рачак" Слађана Зарић оцијенила је да нелогичности које прате овај случај, који је био директан повод за бомбардовање Севезне Републике Југославије, наводе на сумњу да је све инсценирано, те да вјерује да ће историја на нека питања дати коначне одговоре.

Зарићева, која је темељно истраживала овај случај, каже да и послије 25 година одговори на многа питања недостају, јер је остало много неразјашњених околности и ситуација.

"Прва нелогичност је зашто немамо никакву пресуду о Рачку. Тужилаштво Хашког трибунала је уложило пуно напора, највећи број сведока је изведен управо за случај Рачак, и на крају немамо пресуду.

Они имају формално-правно образложење зашто су одустали од Рачка, али немамо пресуду о Рачку", навела је она. Као једну од нелогичности, Зарићева је навела и да су сами мјештани Рачка негирали да је уопште тамо било војске, док је командант оперативне зоне Неродимља Шукри Бује на суђењу у процесу Слободану Милошевићу тврдио да је Рачка јединица имала и минобацаче, утврђене ровове около, и поред тога да је имала и митраљез.

"Остаје и велико питање колико је људи заиста страдало у Рачку. У Меморијалном центру у Рачку се налазе 44 имена, од чега су 40 имена људи чија су тела пронађена. Ја сам истраживала ко су та остала четворица и то су људи који су из Рачка, али који нису уопште погинули 15. јануара. И то је фрапантно. Ми не знамо да ли је 40, 45, 52 или 53 људи, ми не знамо колико је људи стварно страдало у Рачку", рекла је она.

Зарићева је указала и на бројне манипулације које се тичу самог увиђаја и нарушавања лица мјеста, те да је посебно занимљиво то шта се догађало са жртвама које су биле у такозваној јарузи и гдје су настали снимци који су обишли свет.

"Трећа ствар која много тога доводи у питање је да је велики број тих жртава које су биле у јарузи, која је најпроблематичнија, било босо, што је врло чудно. Претпостављам, не могу да тврдим јер нисам тамо тада била, да су им скидали војничке ципеле, јер онај ко је био у гуменим чизмама остао је у њима", рекла је она.

Према њеним ријечима, ту је дошло до озбиљног помјерања тијела и цивили су очигледно дошли до лица мјеста прије него што је дошла верификациона мисија.

"И управо сам пронашла неке фотографије које показују да су цивили стигли до тела пре мисије", рекла је она и додала да су неки који су наведени као жртве из Рачка били припадници ОВК и да је нашла њихове слике у униформи.

"Када се фотографишу у униформама, они приказују своју припадност. Занимљиво је да су четворица до петорица њих који су страдали у јарузи, а кажем опет јаруга је најпроблематичнија, јер то су те језиве фотографије мртвих тела наслаганих једно поред другог, били припадници ОВК. Пронашла сам фотографије петорице њих са наоружањем и у униформама УЧК , а који се налазе на списку недужних жртава страдалих у Рачку", навела је Зарићева.

Она је нагласила да су Албанци издали књигу погинулих војника терористичке ОВК и да се имена баш те петорице налазе уз тој књизи. "Не разумем како причају да су с једне стране погинули за слободу, како они кажу, њихове земље, а с друге стране и даље тврде да су били у питању недужни цивили.

Пуно је нелогичности које наводе на тврдњу да је све било испланирано и инсценирано, да се само чекао повод и да је то био повод за бомбардовање", рекла је Зарићева. Зарићева је поновила да је њој свједочење Шукри Бује у великој мјери расвијетлило шта се дешавало у Рачку.

"Он је први пут јавно признао да су имали војнике, да су имали базу и да су односили тела ноћу", навела је Зарићева за "Косово онлајн".

На данашњи дан 1999. године догодио се оружани сукоб између српске полиције и албанских терориста током полицијске акције у селу Рачак. Српска полиција је тог дана напала припаднике такозване албанске терористичке ОВК, јер се у селу Рачак налазило јако упориште терориста, али је послије сукоба представник ОЕБС-а Вилијам Вокер оптужио Србију за, како је тврдио, масакр недужних цивила, што је био повод за агресију НАТО-а на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана